USA och Kina återupptar militära kontakter

Joe Biden och Xi Jinping balanserade kring konflikter under ett fyra timmar långt möte i Kalifornien. De kom överens om att USA och Kina ska återuppta militära kontakter – och att de två världsledarna snabbt ska kunna nå varandra på telefon om och när det krisar.

USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping tog en promenad i trädgården efter sitt första möte på ett år som hölls på Filoli Estate i Kalifornien, USA.

USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping tog en promenad i trädgården efter sitt första möte på ett år som hölls på Filoli Estate i Kalifornien, USA.

Foto: Doug Mills/AP/TT

USA/Kina2023-11-16 01:47

Ledarna för världens två största ekonomier träffades, för första gången på ett år, på onsdagen i samband med den interkontinentala samarbetsorganisationen Apecs möte på den amerikanska västkusten.

Det har gjorts "riktiga framsteg", sade Joe Biden om samtalen, som avslutades med en gemensam promenad i trädgården.

Under mötet kom de båda ledarna bland annat överens om att de ska prata med varandra så snart det krisar mellan länderna.

– Vi ska fortsätta att bevara och sträva efter en hög grad av diplomati för att hålla kommunikationsvägarna öppna, inklusive mellan president Xi och mig, sade Joe Biden vid en pressträff.

– Han och jag kom överens om att vi båda kan lyfta luren och ringa varandra direkt och bli hörda.

Även Xi Jinping verkade positiv till samtalen:

– Planeten jorden är stor nog för att båda länderna ska lyckas, sade han.

Oenigt om Taiwan

De kom bland annat överens om att länderna ska återuppta kommunikation mellan respektive militär på högsta nivå, enligt Biden.

En amerikansk talesperson, som vill vara anonym, sade efter Xi och Bidens möte att överenskommelsen om militär kommunikation innebär att USA:s försvarsminister Lloyd Austin kan träffa sin kinesiske motsvarighet så snart en sådan namnges. Kinas förre försvarsminister Li Shangfu blev av med sitt jobb när Peking genomförde en betydande ommöblering i landets toppskikt i oktober.

Trots påståenden om framsteg i samtalen lyckades de två ledarna inte närma sig varandra i den brännande frågan om Taiwan. Kinas president uppmanade sin amerikanska motsvarighet att sluta beväpna ön och sade att den återförening som Kina åstundar med Taiwan är "ostoppbar".

Ytterst viktigt

Xi och Biden kom däremot överens om, vilket redan var känt, att Kina ska slå ned på tillverkare och stoppa exporten till USA av både fentanyl och de ämnen som krävs för att tillverka drogen.

Biden och Xi enades också, enligt Nya Kina, om att träffas för att hålla samtal om artificiell intelligens (AI).

De två ledarna hade inte träffats sedan de samtalade på Bali i november 2022. Relationen mellan länderna störtdök dock efter det att USA sköt ned en påstått kinesisk spionballong i februari i år.

Sedan dess har det pågått febril diplomatisk aktivitet i både Washington och Peking för att få till ett möte, öga mot öga, mellan presidenterna.

"Jag uppskattar det samtal jag hade i dag med president Xi eftersom jag tycker det är ytterst viktigt att vi förstår varandra klart och tydligt ledare emellan", skrev USA:s president Joe Biden på X, tidigare Twitter, efter onsdagens möte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!