USA:s underrättelsetjänst vässar tonen mot Kina

Tongångarna mellan Kina och USA fortsätter att hårdna. Enligt amerikansk underrättelsetjänst utgör Kina det enskilt största hotet mot landets nationella säkerhet och roll som global ledare.

Cheferna för USA:s fem största underrättelsetjänster.

Cheferna för USA:s fem största underrättelsetjänster.

Foto: Amanda Andrade-Rhoades/AP

USA/Kina2023-03-09 18:01

Samtidigt anklagar president Xi Jinping USA för att förtrycka Kina.

– Det finns inget som tyder på att relationen blir bättre, säger Frédéric Cho, oberoende Kinarådgivare.

Cheferna för USA:s fem största underrättelsetjänster har lagt fram sin årliga riskbedömning för den amerikanska kongressen. Deras gemensamma slutsats är att det kinesiska kommunistpartiet fortfarande utgör det "mest avgörande hotet" mot USA:s säkerhet, rapporterar bland andra CBS News.

"Mod och kampvilja"

Budskapet var tydligt: Kinas maktambitioner sipprar in i nästan alla säkerhetshot som underrättelsetjänsten spårar.

Även från Peking är tonen fortsatt skarp. På den årliga nationella folkkongressen beskrev Xi Jinping det som att Kina måste “visa mod och kampvilja” i en situation som innebär “stora och komplexa förändringar både inom landet och i omvärlden”.

– Västländer, ledda av USA, ägnar sig åt att hålla tillbaka, omringa och förtrycka Kina vilket har lett till aldrig tidigare skådade utmaningar för vårt lands utveckling, sade den auktoritäre presidenten Xi Jinping i ett tal på det årliga partimötet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua).

I samband med de misstänkta spionballongerna som påträffades och sköts ned över amerikanskt luftrum i februari, beslöt USA:s utrikesminister Antony Blinken att skjuta upp sin planerade resa till Peking.

Sverige behöver anpassa sig

– Jag hoppas att de diplomatiska samtalen fortsätter. Trots Blinken uppskjutna besök så sker möten på tjänstemannanivå fortfarande, vilket ändå är positivt, säger Frédéric Cho.

– Men den inrikespolitiska tonen i respektive land om det andra landet blir allt tuffare. I USA råder det konsensus kring att Kina är det största hotet, vilket nästan är det enda Demokraterna och Republikanerna är överens om.

Kristina Sandklef, oberoende Kinakännare som tidigare arbetat för Försvarsmakten, Ericsson och East Capital, understryker att situationen också pressar Sverige.

– Vi behöver verkligen börja fundera på hur ländernas försämrade relation påverkar oss. I synnerhet nu när vi ska gå med i Nato, en militärallians som styrs av USA. Då finns det en risk att Sverige behöver anpassa sig efter den amerikanska ledarlinjen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!