Expert: Ryssland vill ses som stormakt

USA och Ryssland ska träffas i Genève den 10 januari. Mötet kan ses som en framgång för Ryssland, enligt Gudrun Persson vid FOI.
–Målen är väldigt klart utstakade: Ryssland vill betraktas som en stormakt, det vill säga tala med USA, och ha rätt till en egen intressesfär, säger hon.

Ukrainska soldater på väg till sina positioner i Donetsk i östra Ukraina, där strider mot ryskstödda separatister pågått sedan 2014.

Ukrainska soldater på väg till sina positioner i Donetsk i östra Ukraina, där strider mot ryskstödda separatister pågått sedan 2014.

Foto: Andriy Andriyenko/AP/TT

USA/Ryssland2021-12-28 04:12

Det är än så länge okänt på vilken nivå som mötet den 10 januari mellan Ryssland och USA kommer att ske. Det följs sedan av samtal mellan Ryssland och Nato den 12 januari, och den 13 januari träffas Ryssland och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

– Det är ett positivt tecken att samtal blir av i detta mycket spända läge, säger Gudrun Persson, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) med fokus på rysk säkerhetspolitik.

– Men med det sagt ska man inte hoppas på för mycket. De senaste åren har vi sett en växande klyfta mellan Ryssland och västvärlden. Det löser man inte på ett möte, påpekar hon.

Ryssland har under senhösten samlat tiotusentals, enligt vissa uppgifter långt över hundratusen, soldater nära gränsen med Ukraina. USA, som anklagar Rysslands president Vladimir Putin för att planera för en storinvasion av Ukraina, och EU har svarat på mobiliseringen med hot om hårda ekonomiska sanktioner.

"Rysk diplomati"

Ryssland har å sin sida lagt fram vad man kallar "säkerhetsförslag" som man vill förhandla om. Förslagen är en lista med krav på Nato, som USA och andra berörda västmakter avfärdat som oacceptabla.

Moskva vill bland annat få USA och Nato att ge garantier för att Ukraina inte blir medlem av Nato, att försvarsalliansen inte växer och att det inte sker någon förflyttning av styrkor eller vapen till länder som blivit medlemmar efter 1997.

Det kommer inte hända, enligt Gudrun Persson.

– Det här handlar om rysk diplomati, att man flyttar fram positionerna. Den ryska önskelistan är omöjlig för USA och Nato att uppfylla och det vet Ryssland om, säger hon.

Krig som metod

Det långsiktiga målet för Ryssland är enligt Gudrun Persson att landet ska betraktas som en stormakt i omvärlden och att skapa buffertstater omkring sig, med länder vars säkerhetspolitiska vägval Ryssland bestämmer över.

– Man har skruvat upp tonläget väldigt mycket, både retoriskt och med handling. Det behövs någonting för att Ryssland ska kunna backa och ändå framstå som vinnare i det här läget. Inte bara hemma i Ryssland, utan för alla länder i närområdet. I till exempel Centralasien tittar man naturligtvis mycket noga på hur Ryssland klarar av det här på sikt, säger hon.

Johan Norberg, även han forskningsledare på FOI med Rysslands militära utveckling som expertis, anser likt Gudrun Persson att januarimötena kan betraktas som en framgång för Ryssland. Men han höjer också ett varningens finger.

– Om det lönar sig för Ryssland att använda militära medel så kommer man att göra det igen. Det är tyvärr den trend jag sett sedan operationen i Ukraina började 2014, först genom att ta Krim och sedan starta kriget mot Ukraina i Donbass (östra Ukraina), säger han.

Så länge det kriget pågår kommer inte Ukraina kunna gå med i Nato, som inte accepterar nya medlemmar med krig på sina territorier.

– Det är Rysslands metod för att hindra Ukraina från att glida västerut.

Fakta: Mötena i januari

I mitten av januari ska representanter från Ryssland i tre olika möten träffa representanter från USA, försvarsalliansen Nato och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Det första mötet, mellan USA och Ryssland den 10 januari i schweiziska Genève, ska hållas inom ramen för ett säkerhetsinitiativ som USA:s president Joe Biden och hans ryska motsvarighet Vladimir Putin antog när de två träffades i Genève i somras. Det samtalsforumet har framför allt handlat om att återuppliva kärnvapensamtalen, men mötet i januari kommer också till stor del att handla om spänningarna kring Ukraina, enligt källor inom Vita huset.

De två möten som följer, mellan Ryssland och Nato den 12 januari och Ryssland och OSSE den 13 januari, är vikta helt åt spänningarna kring Ukraina.


Fakta: Rysslands krav på Nato

Här är några av de krav – av Ryssland kallade ”säkerhetsförslag” – som Ryssland vill att Nato och USA ska gå med på:

* Utesluta ytterligare Nato-utvidgning, inklusive att Ukraina blir medlem i militäralliansen.

* Inte tillföra fler styrkor och vapen till länder som blivit medlemmar i Nato efter 1997 (det vill säga samtliga länder från det forna östblocket).

* Inte genomföra Nato-insatser i Ukraina, Östeuropa, Kaukasien och Centralasien.

* Inte starta USA-baser i länder som tidigare ingått i Sovjetunionen och inte är med i Nato.

Dessutom föreslås bland annat att Ryssland och USA gemensamt ska enas om att inte placera kärnvapen utanför det egna territoriet, inte beteckna varandra som motståndare, inte utbilda andra länder i hantering av kärnvapen och inte placera bombplan eller fartyg i områden där de kan anfalla motparten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!