"Svåra konsekvenser" om Putin attackerar Ukraina

USA:s president Joe Biden säger dagen efter det digitala toppmötet med Rysslands president Vladimir Putin, att han varnade sin ryske kollega att denne kunde vänta sig svåra ekonomiska påfrestningar om landet försöker attackera Ukraina.

En kund har i Moskva precis köpt traditionella ryska dockor med Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden. Dockorna såldes i Moskva dagen före veckans digitala toppmöte mellan de båda ledarna.

En kund har i Moskva precis köpt traditionella ryska dockor med Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden. Dockorna såldes i Moskva dagen före veckans digitala toppmöte mellan de båda ledarna.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

USA/Ryssland2021-12-08 22:44

Men den amerikanske presidenten säger också att han lovade Putin framtida överläggningar om den ryska oron för ett utvidgat Nato.

Redan före toppmötet stod det klart att det skulle domineras av konflikten i östra Ukraina, där Washington bland annat hävdat att Ryssland överväger att invadera, vilket dementerats av Moskva.

Enligt Biden var han själv "mycket tydlig" gentemot Putin under mötet att denne skulle få betala ett högt pris om han invaderar Ukraina.

"Förstod budskapet"

– Det förekom inga inlindade fraser. Det var artigt, men jag gjorde det mycket klart att om han invaderar Ukraina så kommer det att bli svåra, svåra konsekvenser. Ekonomiska konsekvenser som inte tidigare setts. Jag är helt övertygad om att han förstod budskapet, sade Joe Biden i samband med att han på onsdagen skulle avresa till Missouri.

På frågan från journalister om han kan tänka sig att sända ut soldater för att stoppa Ryssland, svarade Biden att USA:s skyldighet att skydda sina allierade inom Nato om de blir attackerade inte gäller Ukraina som inte är Natomedlem.

– Tanken att USA ensidigt skulle använda våld för att konfrontera Ryssland för att ha invaderat Ukraina finns inte på kartan just nu, sade Biden.

Besked på fredag

Samtidigt slog han fast att USA och dess allierade kunde hålla samtal om Rysslands oro för en utvidgning av Nato.

– Vi hoppas att på fredag få möjlighet att tillkännage till er att vi kommer att hålla möten på en högre nivå, inte bara vi utan med minst fyra av våra Nato-allierade och Ryssland, för att diskutera framtiden angående Rysslands oro för Nato, fortsatte Biden och förklarade att det bland annat handlar om att "kyla ner temperaturen" vid Ukrainas östra gräns.

Putin har å sin sida lovat att Moskva inom några dagar kommer att lägga fram sina förslag om en säkerhetsdialog med USA.

Global säkerhet

Den ryske presidenten vidhåller sitt tidigare förnekande att det planeras en attack mot Ukraina. Men han säger samtidigt att Moskva inte kan förhålla sig likgiltigt inför Natos eventuella expansion till Ukraina.

– Varje land har förvisso rätten att välja det bästa sättet att garantera sin säkerhet, men det måste göras på ett sätt som inte kränker intressen och undergräver säkerheten i andra länder, i detta fall Ryssland, sade den ryske presidenten vid en pressträff i staden Sotji där han höll samtal med den besökande grekiske premiärministern Kyriakos Mitsotakis.

– Säkerhet måste vara global och på samma sätt omfatta alla, sade Putin som ändå beskrev mötet som "mycket öppet och specifikt, rentav konstruktivt".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!