– Det är ett påtryckningsmedel för väst, eftersom Vladimir Putin vill se gas flöda genom den ledningen kanske han inte tar risken att invadera Ukraina, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan efter toppmötet.
Ukraina fruktar att Ryssland kommer att använda Nordstream 2 – mellan Ryssland och Tyskland – som ett geopolitiskt vapen, något som Putin har avfärdat. Gasledningen äventyrar även Ukrainas status som transitland för rysk naturgas. I dag tjänar Ukraina pengar på att gasen passerar genom dess territorium, och det är också ett av få maktmedel som Ukraina har gentemot sin mäktiga granne.
Blev klar i september
Men USA trycker alltså på att Nordstream 2 kan användas som vapen även för väst.
– Om president Putin rör Ukraina förväntar vi oss att ledningen kommer att stängas av, säger Victoria Nuland, topptjänsteman på det amerikanska utrikesdepartementet.
Gasledningen under Östersjön ägs till största delen av det ryska energibolaget Gazprom och stod färdig i september.
Ännu har dock inte Gazprom börjat pumpa gas till Tyskland via ledningen eftersom licensen som Tyskland måste utfärda inte är klar än, meddelade två Gazprom-källor häromdagen.
"Intensiva diskussioner"
USA säger att man hoppas att Tysklands tillträdande förbundskansler Olaf Scholz är mottaglig för att hålla ventilerna fortsatt stängda.
– Det faktum att det i nuläget inte flödar gas genom Nordstream 2 betyder att den inte är i drift, vilket i sin tur betyder att den inte kan användas som ett påtryckningsmedel för Putin, säger Sullivan.
– Vi har haft intensiva diskussioner med både den avgående och tillträdande tyska regeringen när det gäller Nordstream 2 och en potentiell invasion, tillägger han.
USA har länge riktat kritik mot gasledningen och har befarat att den kommer att göra Tyskland och Europa allt mer beroende av energiimport från Ryssland.
Tyskland är ännu inte kommenterat USA:s uttalanden.