Olika versioner av Bidens samtal med prinsen

USA:s president Joe Biden sade sig ha gett Saudiarabiens kronprins en åthutning för mordet på Jamal Khashoggi när de träffades. Nu tvistar Biden med den saudiska ledningen om vad som faktiskt sades.

Joe Biden och Mohammed bin Salmans kritiserade "fist bump" i fredags.

Joe Biden och Mohammed bin Salmans kritiserade "fist bump" i fredags.

Foto: Bandar Aljaloud/Saudiska hovet via AP/TT

USA/Saudiarabien2022-07-17 12:10

– Avseende mordet på Khashoggi så lyfte jag det högst upp på dagordningen och gjorde klart vad jag tyckte om det då och vad jag tycker om det nu, sade Biden efter det kontroversiella mötet i Riyad i fredags.

– Jag var rak och direkt när jag tog upp det. Jag gjorde min syn på saken kristallklar. . . Han (kronprinsen) sade i princip att han inte var personligt ansvarig för det. Jag antydde att han förmodligen var det, sade Joe Biden.

Biden sade också att han hade varnat kronprinsen för att försöka sig på något liknande i framtiden.

"Beklagligt"

Tv-kanalen al-Arabiya, som står under den saudiska kungafamiljens kontroll, rapporterade efteråt att Biden och kronprinsen hade talat om Khashoggi-mordet en kort stund. Mohammed bin Salman ska då ha konstaterat att mordet var beklagligt och att det har vidtagits åtgärder för att förhindra att något liknande sker igen.

Kronprinsen sägs ha sagt att sådana saker kan ske "var som helst i världen" – och sedan ha pekat på den tortyr som skedde av fångar vid det amerikanska Abu Ghraib-fängelset i Irak. Han uppges också ha tagit upp den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh, som enligt de flesta bedömningar blev skjuten till döds av israeliska soldater.

En amerikansk källa säger till AP att det blev en "frostig" start på samtalet.

Hörde det inte sägas

Saudiarabiens biträdande utrikesminister Adel al-Jubeir ifrågasätter att Joe Biden anklagade kronprinsen för mordet på Jamal Khashoggi.

– Jag hörde inte de exakta orden, säger al-Jubeir till amerikanska Fox News.

När Biden sedan höll en pressträff hemma vid Vita huset i USA så fick han frågan om Adel al-Jubeir gav en sanningsenlig bild av samtalet.

– Nej, svarade Biden kort.

Biden fick också en fråga om den uppmärksammade bild där han trycker sin knutna näve mot kronprinsens i en så kallad "fist bump". Han viftade då undan frågan och uppmanade reportern att fråga om något "som spelar roll".

"Våra värderingar"

Saudiarabiens utrikesminister Faisal bin Farhan säger vid en presskonferens att kungariket har tagit det "olyckliga och fruktansvärda brottet" på stort allvar.

– Detta är frågor, problem som uppstår i vilket land som helst, även i USA. Kronprinsen påpekade att USA har gjort egna misstag och vidtagit nödvändiga åtgärder för att de ansvariga ska ställas till svars, och för att hantera dessa misstag på samma vis som kungariket har, säger han, enligt CNN.

– Kronprinsen var tydlig med president Biden och vi har våra egna värderingar och de kommer inte någonsin att gå 100 procent ihop med USA:s värderingar, för vi är väldigt, väldigt stolta över våra egna traditioner, våra egna värderingar, vår egen tro.

Svängt på posten

Innan Joe Biden valdes till USA:s president uppmanade han omvärlden att isolera Saudiarabien "som den pariastat det är", med anledning av mordet.

Amerikansk underrättelsetjänst har dragit slutsatsen att kronprins Mohammed bin Salman var den som ytterst gav grönt ljus för mordet på journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul 2018. Biden-regeringen valde att offentliggöra de slutsatserna.

Men USA och Saudiarabiens band går långt tillbaka i tiden. Joe Biden har rest runt i Mellanöstern och sökt övertyga länders ledare att USA inte kommer att vända regionen ryggen, inte minst med den gemensamma fienden Iran i åtanke.

Energipriserna stod också högt på dagordningen. Biden säger sig ha fått positiva signaler om att de oljerika gulfstaterna ska trappa upp oljeproduktionen för att underlätta den situation som uppstått med anledning av Ukrainakriget.

Fakta: Mordet på Jamal Khashoggi

Journalisten och saudiern Jamal Khashoggi levde sina sista år i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur som han ansåg råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018 för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det. Ett 20-tal saudier har ställts inför rätta, men alla kopplingar till landets blivande kung har avfärdats.

Amerikansk underrättelsetjänst bedömer att kronprinsen sannolikt godkände en insats för att gripa eller döda Khashoggi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!