Diplomatisk charmoffensiv mot Stillahavsöar

USA satsar på diplomati och bistånd i försöken att knyta flera öländer i Stilla havet än närmare sig. Den amerikanska charmoffensiven är ett direkt svar på Kinas ökade inflytande och aktiva engagemang i många av länderna.

USA:s utrikesminister Antony Blinken tar emot ledare från önationer i Stilla havet.

USA:s utrikesminister Antony Blinken tar emot ledare från önationer i Stilla havet.

Foto: Kevin Wolf/AP/TT

USA/Stilla havet2022-09-28 21:53

President Joe Bidens regering välkomnade på onsdagen en rad ledare från de många nationerna i Stilla havet. Washington tar emot för ett toppmöte, det första i sitt slag, med tolv ledare samt representanter för ytterligare två länder.

– Ni kan räkna med USA som partner, sade utrikesminister Antony Blinken i sitt öppningsanförande till konferensen som varar i två dagar.

I en indirekt hänvisning till Peking sade Blinken att Washington står för "en öppen och fri Stillahavsregion där varje nation – hur liten den än är – har rätt att välja sin egen väg".

Även miljö- och klimatfrågor står på agendan vid mötet, där USA har utlovat 4,8 miljarder dollar i stöd till de länder som satsar på hållbar utveckling, en resursvänlig fiskenäring och satsningar på rent hav.

Australien och Nya Zeeland ingår i mötet som observatörsländer. Tillsammans med USA blev de två länderna överraskade när Salomonöarna i våras valde att skriva under ett säkerhetsavtal med Kina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om