Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. –Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

USA:s president Joe Biden försäkrar i ett tal i Vita huset Ukraina att landet kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd.

USA:s president Joe Biden försäkrar i ett tal i Vita huset Ukraina att landet kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd.

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

USA/Ukraina2023-10-01 19:02

Beskedet kommer efter det att en tillfällig budgetuppgörelse klubbats igenom i kongressens båda kamrar på lördagskvällen.

Uppgörelsen mellan de båda partierna Demokraterna och Republikanerna träffades för att undvika att en federal nedstängning skulle träda i kraft under söndagen, den 1 oktober. Nu får kongressen ytterligare 45 dagar på sig att anta en ny budget.

"Bättre och snabbare vapen"

I uppgörelsen har den budgetpost som rör USA:s omfattande stöd till det krigshärjade Ukraina lyfts ut.

Biden säger också att han har "en stark känsla av att det är mycket brådskande" att få kongressen att godkänna ett nytt stödpaket till Ukraina.

EU:s utrikeschef Josep Borrell, som på söndagen befann sig i Kiev och träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, tog också upp den amerikanska uppgörelsen.

– Jag har förhoppningar om att detta inte kommer att vara ett definitivt beslut och att Ukraina kommer att fortsätta få stöd från USA, säger Borrell.

– Vi står inför ett existentiellt hot. Ukrainarna kämpar med allt sitt mod och hela sin kapacitet, och om vi vill att landet ska bli framgångsrikt måste det förses med bättre vapen, fortsatte han.

Efter det amerikanska budgetbeskedet betonades från ukrainskt håll att USA och Ukraina fortsätter att arbeta tillsammans för att säkerställa mer stöd till landets krig mot anfallsmakten Ryssland.

– Den ukrainska regeringen arbetar nu aktivt med sina amerikanska partner för att säkerställa att det nya amerikanska budgetbeslutet, som kommer att utvecklas under de kommande 45 dagarna, inkluderar nya medel för att hjälpa Ukraina, säger Oleh Nikolenko, talesperson för Ukrainas utrikesdepartement på söndagen.

Kontakt med USA:s försvarsminister

Ukrainas försvarsminister Rustem Umjerov uppgav senare att han under dagen varit i kontakt med sin amerikanske kollega Lloyd Austin.

"Minister Austin försäkrade mig att det amerikanska stödet till Ukraina kommer att fortsätta. Ukrainska krigare kommer fortsatt att ha starkt stöd på slagfältet", skriver Umjerov på sociala medier.

Kievs beroende av västmakternas stöd är mycket stort sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig i februari förra året. USA är det enskilda land som hittills stöttat mest, med över 100 miljarder dollar i stöd, varav drygt 40 miljarder dollar i vapenstöd.

Men det omfattande Ukrainastödet har mer och mer blivit en politisk trätofråga i USA sedan ett antal framträdande republikaner ifrågasatt stödets storlek och sagt att pengarna i stället borde användas i det egna landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!