Intensiva samtal och utspel om Ukrainakonflikt

Rysslands president Vladimir Putin säger efter samtal med franske presidenten Emmanuel Macron att väst inte hörsammat rysk oro för Natoexpansion. USA:s högste officer varnar för att förstörelsen i samband en rysk invasion i Ukraina skulle bli "fruktansvärd".

Rysslands president Vladimir Putin har talat i telefon med franske presidenten Emmanuel Macron.

Rysslands president Vladimir Putin har talat i telefon med franske presidenten Emmanuel Macron.

Foto: Alexei Nikolsky/Kreml via AP/TT

USA/Ukraina2022-01-27 23:54

Ukrainakonflikten präglas av utspel från och samtal mellan flera huvudstäder, med Washington och Moskva som ställningskrigets motpoler.

På en presskonferens sent på fredagen förenades USA:s försvarsminister Lloyd Austin och landets högst uppsatte officer Mark Milley för att analysera utvecklingen.

– Vi tror inte att president Putin har fattat ett avgörande beslut om han ska använda sina styrkor mot Ukraina. Men vi vet att han har resurserna, sade Austin.

På presskonferensen i Washington varnade general Milley:

– Om (styrkorna) skulle släppas loss i Ukraina så skulle vi se ett stort antal döda. Och ni kan ju föreställa er hur det skulle bli i tätorter, utefter vägar; det skulle bli fruktansvärt, hemskt.

USA har begärt ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd på måndag.

Ryskt missnöje

Tidigare fredagen valde president Putin att i ett telefonsamtal med franske kollegan Emmanuel Macron uttrycka sin besvikelse över västvärldens oförmåga att förstå den ryska oron över Natos utvidgning.

"USA:s och Natos respons har inte inbegripit fundamental rysk oro. Man har inte tagit hänsyn till att Ryssland inte vill se ett utvidgat Nato eller att attackvapen placeras nära Rysslands gränser", sade Putin enligt en utskrift från Kreml.

Samtalet Moskva–Paris följde på ett telefonsamtal mellan Washington och Kiev.

– President Biden sade att det finns en klar möjlighet att ryssarna kan invadera Ukraina i februari, säger Emily Horne, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, efter hans samtal med president Volodymyr Zelenskyj.

Undvika panik

Men på en presskonferens på fredagen uppmanade president Zelenskyj omvärlden till visst lugn, och sade att uppståndelsen runt Ukraina skadar landets redan dåliga ekonomi.

– Vi behöver inte denna panik, sade presidenten.

Ryssland har mobiliserat militära styrkor nära gränsen till Ukraina de senaste månaderna, vilket väckt oro för att Ryssland planerar att invadera sitt grannland.

Ryssland har förnekat sådana planer och har ställt en rad krav på USA och Nato som Moskva säger ska öka säkerheten i Europa.

Möte i FN

Samtidigt har USA begärt ett offentligt möte i FN:s säkerhetsråd på måndag för att diskutera krisen i Ukraina och ett ryskt "hotfullt beteende".

Som en av fem permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd har Ryssland vetorätt över alla resolutionsförslag i rådet.

Konflikt sedan 2014

Relationerna mellan Ryssland och Ukraina har varit bottenfrusna i många år.

Länderna befinner sig i öppen konflikt sedan 2014, då Ryssland i strid med internationell rätt annekterade den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i Donbass i östra Ukraina. Områdena Donetsk och Luhansk styrs än i dag av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva.

Under 2021 mobiliserade Ryssland i olika vågor stridsfordon, artilleri och tiotusentals soldater till gränsområdet mot Ukraina. Strax före jul lade Kreml fram en kravlista som bland annat skulle innebära att USA och Nato måste dra sig tillbaka från samtliga länder som ingick i det tidigare östblocket, och samtidigt lova att varken Ukraina eller andra länder tillåts ansluta sig till den västliga militäralliansen. Västmakterna har avfärdat kraven som orimliga.

Omkring 14 000 människor har dödats i Ukrainakonflikten, däribland tusentals civila.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!