New Yorks immigranter sluter upp för Ukraina

New Yorks ukrainska befolkning kraftsamlar för att hjälpa sitt gamla hemland under Rysslands invasion.
–Jag kan känna skuldkänslor för att vi är här i tryggheten i USA, säger Yulia Zolotarevsky, ukrainsk immigrant i New York.

Yuliya Zolotarevsky.

Yuliya Zolotarevsky.

Foto: Jonas Cullberg/TT

USA/Ukraina2022-03-20 18:53

En liten kontorslokal på östra Manhattan i New York är dekorerad med den gulblå ukrainska flaggan och ballonger i samma färger.

Volontärer från organisationen Razom, en knutpunkt för hjälpinsatser till Ukraina, sitter lutade över sina laptops. En av dem, Mariya Soroka, har just avslutat ett telefonsamtal med en reklambyrå som erbjuder Razom en gratis reklamtavla på torget Times Square – stadens förmodligen dyraste annonsplats.

– Om man lyfter på luren och ber om hjälp så säger alla ja just nu, berättar Mariya Soroka, som flyttade till USA med sin familj 2003 och var med och grundande Razom i samband med Majdanrevolutionen 2014.

I New York bor omkring 60 000 ukrainska immigranter – fler än i någon annan amerikansk stad – och många av dem mobiliserar nu för sitt gamla hemland. Razom (”tillsammans” på ukrainska) har samlat in motsvarande cirka 96 miljoner svenska kronor till humanitär hjälp till Ukraina sedan invasionen började.

– Pengarna går till sjukvårdsutrustning, flyktinghjälp och stöd till dem som sitter fast i Ukraina, säger Mariya Soroka.

Hon åt middag med några vänner den 24 februari när beskedet kom att ryska trupper korsat den ukrainska gränsen och att bomberna börjat falla över landet.

– Vi började ringa runt till våra familjer och vänner i Ukraina. Klockan var fem på morgonen där och folk låg och sov. Jag försökte få tag i min pappa i Kiev men han svarade inte, säger Mariya Soroka. Efter en plågsam väntan nådde hon honom till sist.

– Han valde att stanna i Kiev så länge som möjligt, eftersom han ville att barnfamiljer skulle kunna fly först. Men för ett par dagar sedan tog han tåget till mina farföräldrars hus i västra Ukraina.

Två timmar efter att invasionen inleddes organiserade Razom sin första protest mot kriget, utanför Rysslands konsulat i New York. Demonstrationerna har fortsatt sedan dess.

I stadsbilden i New York syns motståndet mot kriget. Utanför de restauranger som ligger granne med Razom i de ukrainska kvarteren i stadsdelen East Village ringlar långa köer med folk som vill stödäta nationalrätter som rödbetssoppa, piroger och potatispannkakor. Manhattans skyskrapor lyser upp i gult och blått på kvällarna.

I Brighton Beach, en stadsdel vid havet i Brooklyn som till stor del befolkas av ryskspråkiga immigranter, är stödet för Ukraina ännu mer påtagligt. Delikatessbutiken ”Taste of Russia” har plockat ner sin skylt och hastigt bytt namn till ”Taste of Ukraine”. I en klädaffär bär skyltdockorna blågula plagg. Överallt syns den ukrainska flaggan.

23-åriga Anna Shetsova, som bor i Brighton Beach men kommer från Odessa i Ukraina, vill resa till sitt gamla hemland och strida, men hennes mamma Yuliya Zolotarevsky sätter stopp.

– Jag brukar säga till henne att om alla soldater hade lyssnat på sina mammor hade ingen kämpat i Ukraina eftersom ingen vill se sina barn utsättas för fara, säger Anna Shetsova när TT träffar henne på en demonstration mot kriget vid Brighton Beachs strandpromenad. I hemstaden Odessa finns Anna Shetsovas mormor.

– Hon sitter i en kall källare med råttor, utan mat, säger Yuliya Zolotarevsky.

– Vi vill få hit henne, men det finns inget sätt just nu, och hon vill inte lämna Odessa.

Vita huset erbjöd tidigare i mars temporärt uppehållstillstånd till ukrainare som redan befinner sig tillfälligt i USA, däribland studenter, turister och affärsresenärer. Men detta omfattar inte dem som flytt sedan krigsutbrottet. Joe Bidens regering överväger att göra det lättare för flyktingar från Ukraina att återförenas med släktingar i USA, rapporterar CNN.

Men hittills finns ingen tydlig plan för att ta emot ett större antal ukrainska flyktingar. USA:s fokus ligger i stället på att ge stöd åt flyktingmottagandet i Europa.

– Jag kan känna skuldkänslor för att vi är här i tryggheten i USA. Det vi kan göra nu är att samla pengar och hjälpa flyktingarna, säger Yulia Zolotarevsky.

Fakta: Ukrainare i USA

USA är efter Kanada det land utanför Östeuropa med störst ukrainsk befolkning.

Omkring 344 000 ukrainska immigranter bor i USA. Drygt en miljon amerikaner har ukrainskt påbrå.

Ukrainare har framförallt kommit till USA i fyra olika vågor: Omkring en halv miljon anlände mellan 1890 och första världskriget. En liten andra våg kom efter det kriget, och en större efter 1945. Den fjärde vågen kom under 1990-talet efter Sovjetunionens fall.

Källa: The American Immigration Council, The Economist

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!