Svensk reseavrådan – Ukraina manar till lugn

Mitt i växande upptrappning mellan Ryssland och USA försöker Ukraina mana till lugn.
–Ni kan sova gott, säger försvarsministern i parlamentet.Sverige avråder nu från alla icke nödvändiga resor till Ukraina.

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov manar landets invånare till lugn i ett framträdande i parlamentet. I december besökte han Sverige för samtal med försvarsminister Peter Hultqvist. Arkivfoto.

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov manar landets invånare till lugn i ett framträdande i parlamentet. I december besökte han Sverige för samtal med försvarsminister Peter Hultqvist. Arkivfoto.

Foto: Christine Olsson/TT

USA/Ukraina2022-01-25 01:43

Tiotusentals ryska soldater, enligt vissa bedömare så många som 100 000, har samlats vid Rysslands gräns mot Ukraina samtidigt som omvärlden oroar sig för att Ryssland återigen ska agera militärt mot sitt grannland.

Men Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov säger under ett framförande i parlamentet att han inte väntar sig att Ryssland invaderar landet inom den närmaste tiden.

Reznikov säger att det "i dagsläget inte finns någon grund till att tro" att Ryssland förbereder sig på en omedelbar invasion, och tillägger att de ryska styrkorna inte har bildat en stridstrupp som kan bryta sig igenom gränsen.

– Oroa er inte, ni kan sova gott. Det finns inget behov av att ha resväskorna packade, säger Reznikov enligt nyhetsbyrån AP.

USA förstärker

Uttalandet kommer dagen efter det att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sagt att läget är "under kontroll".

Samtidigt är militäralliansen Nato på väg att kraftigt förstärka sina styrkor i östra Europa. USA har satt 8 500 soldater i förhöjd beredskap med anledning av oroligheterna. De amerikanska trupperna är tänkta att användas för att förstärka Natos snabbinsatsstyrka om den skulle aktiveras.

– Vad det handlar om är att på nytt ge våra Natoallierade tillförsikt. Det skickar en tydlig signal till (Rysslands president) Putin att vi tar våra åtaganden gentemot Nato på allvar, säger John Kirby, talesperson för USA:s försvarshögkvarter Pentagon, på en presskonferens.

"Det är defensivt"

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är inne på samma linje och bedyrar att avsikten inte är att öka spänningarna ytterligare.

– Det vi gör är defensivt. Det vi gör är väldigt återhållsamt jämfört med det betydande ryska truppuppbyggande som vi ser, säger Stoltenberg i en intervju med TT och den finländska nyhetsbyrån STT på tisdagen.

Nato-styrkorna skickas inte till Ukraina utan till Natos medlemsländer i området. Syftet är framför allt att få Ryssland att verkligen förstå att Nato-länderna försvarar varandra.

– Det här är ett sätt att bevara freden på och undvika att Ryssland gör en felvärdering och tror att det är möjligt att använda militär makt mot Nato-länder. En sådan missuppfattning skulle vara farlig, säger Stoltenberg.

Möte i Paris

Nato-chefen har haft bråda dagar under den växande krisen, med otaliga möten i högkvarteret i Bryssel. I måndags tog han emot Finlands och Sveriges utrikesministrar Pekka Haavisto och Ann Linde (S). På tisdagen kom deras franska kollega Jean-Yves Le Drian förbi och på onsdagen väntar besök från Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.

Under onsdagen möts också företrädare för Ryssland och Ukraina i Paris, inom ramen för det så kallade "Normandie-formatet", där även Frankrike och Tyskland deltar.

Frankrikes president Emmanuel Macron "tror att det finns utrymme för diplomati, en väg till nedtrappning", meddelar en av hans medarbetare enligt nyhetsbyrån AFP.

Telefonmöte på fredag

Macron ska tala i telefon med Vladimir Putin på fredag morgon, säger fransmannen efter ett möte på tisdagen med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Macron säger att telefonsamtalet kommer att vara del av en "krävande dialog" med Ryssland och ge möjlighet att få "klargöranden" om Moskvas Ukrainastrategi.

Macron säger vidare att Ryssland kommer att få betala "ett väldigt högt pris" om Ukrainas territoriella integritet kränks – en varning som även Scholz ställde sig bakom.

– Vi förväntar oss att Ryssland tar tydliga steg som bidrar till en nedtrappning av situationen. Vi är alla överens om att en militär aggression kommer att få omfattande konsekvenser, säger Scholz.

Avråder från resor

Det osäkra läget har fått USA att uppmana sina medborgare att inte resa till Ryssland och undvika gränsregionen mellan Ryssland och Ukraina. Både USA och Storbritannien har även kallat hem en del personal och familjemedlemmar till personalen från sina ambassader i Ukraina.

Varken Nato, EU eller Sverige har ännu gjort något liknande. Från svensk sida avråder dock utrikesdepartementet från och med tisdagen från alla icke-nödvändiga resor till Ukraina.

Fakta: Biden i möte om Ukraina

USA:s president Joe Biden hade på måndagen ett videomöte med flera europeiska ledare om den ryska mobiliseringen av trupper vid gränsen till Ukraina och risken för en invasion av landet.

"Jag hade ett väldigt, väldigt bra möte – total samstämmighet med de europeiska ledarna", sade Biden efteråt vid en presskonferens i Vita huset.

Vita huset säger att ledarna under mötet betonade deras strävan efter en diplomatisk lösning på krisen, men att man även diskuterade åtgärder för att avskräcka Ryssland från ytterligare provokationer.

Vid mötet deltog Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Även ledare från Frankrike, Italien, Polen och EU deltog i mötet liksom Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!