Klä dig täckande – italienska råd i hettan

Lätta linnekläder och långärmade skjortor. Och så ska man äta frukt och grönsaker. När ännu en extrem värmevåg sköljer in över södra Europa fylls lokala medier med tips för att italienarna inte ska försmäkta i hettan.

Linne och shorts kanske känns bekvämt i värmen men är inte den lämpligaste klädseln i hettan. Här har ett par sökt sig till skuggan under ett pinjeträd i den italienska huvudstaden Rom tidigare i juli.

Linne och shorts kanske känns bekvämt i värmen men är inte den lämpligaste klädseln i hettan. Här har ett par sökt sig till skuggan under ett pinjeträd i den italienska huvudstaden Rom tidigare i juli.

Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Väder2023-07-18 05:30

Värmeböljan Karon, döpt efter underjordens färjkarl i den grekiska mytologin, sveper in över Sydeuropa med nya rekordtemperaturer på över 45 grader. Den senaste tidens glödheta väder tär hårt på både människor, djur och natur. Det italienska hälsodepartementet har utfärdat röda varningar för höga temperaturer i 20 städer under tisdagen, däribland huvudstaden Rom.

På öarna Sicilien och Sardinien väntas chocktemperaturer på hisnande 48 grader, enligt den Europeiska rymdmyndigheten (ESA). Det blir i så fall de högsta temperaturerna som uppmätts hittills i Europa, enligt myndigheten.

Regelbundna måltider

Italienarna uppmanas att vidta försiktighetsåtgärder och medierna fylls av hälso- och kostråd till medborgarna, om hur de bäst ska hantera hettan för att inte bli sjuka och alltför medtagna.

Förutom hälsomyndigheternas generella uppmaningar om att försöka låta bli att vistas utomhus under de varmaste timmarna mitt på dagen och att dricka tillräckligt mycket vatten får italienarna även andra, handfasta tips.

När det gäller kosthållningen uppmanas italienarna att inte hoppa över måltider, även om man inte känner sig det minsta hungrig. Att äta mycket frukt och grönsaker och välja lättare måltider är ett av råden som ges av den italienska tidningen Corriere della sera.

Kändisarna varnar

Ett annat tips är att hålla koll på blodtrycket eftersom det tenderar att sjunka vid höga temperaturer. Och alltför lågt blodtryck kan leda till att man tuppar av i värmen, påpekar tidningen.

Beträffande klädseln är det vanligaste misstaget folk gör i hettan att inte skydda kroppen tillräckligt. Så täckande kläder som möjligt bör användas, gärna rymliga sådana i naturmaterial som vida linnebyxor och långärmad bomullsskjorta.

Lokala kändisar har också städslats av det italienska public service-bolaget Rai för att läsa upp hälsomyndigheternas råd och varningar för att på så vis sprida budskapet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Extrem värme påverkar kroppen.
Extrem värme påverkar kroppen.
Fakta: Extremvärmen

Värmeböljor med mycket höga temperaturer sköljer över Europa. De länder som framför allt drabbas är Italien, Spanien, Frankrike, Tyskland och Polen.

Förra sommaren 2022 blev den varmaste som hittills uppmätts i Europa. Den ovanligt varma senvåren och sommaren ledde i kombination med brist på regn till torka framför allt i de södra och centrala delarna av kontinenten.

Den extrema torkan ledde i sin tur till ovanligt många bränder i sydvästra Europa, framför allt i Frankrike och Spanien.

Källor: Europeiska rymdmyndigheten (ESA), EU:s klimattjänst Copernicus climate change service.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!