Tropisk cyklon, orkan eller tyfon. Det fruktade väderfenomenet har olika namn beroende på var i världen det uppstår, men definitionen är densamma: virvlande luft med en medelvindhastighet på minst 32 meter per sekund.
– Tropiska cykloner uppstår inte ur tomma intet utan det ska finnas ett tändande vädersystem. Ofta är det åskväder från den afrikanska kontinenten som driver ut över havet som är gnistan, säger Johan Nilsson.
Dessutom måste det vara varmt i vattnet, över 26,5 grader. Är det kallare än så bildas inga cykloner.
Motsatta krafter
Men det behöver också råda gynnsamma vindförhållanden. Och i början av juni meddelade den amerikanska vädermyndigheten NOAA att väderfenomenet El Niño officiellt gjort entré – något som vanligtvis utgör en dämpande effekt på cyklonsäsongen.
– Vindarna i tropikerna blåser inte med konstant fart utan varierar på höjden, vilket tropiska cykloner inte tycker om för det tenderar att välta omkull dem eller trycka ut dem så att de har svårare att bildas, säger Johan Nilsson.
– Och under El Niño så är vindförhållandena över Atlanten på det viset, inte i Stilla havet dock.
Till stor del på grund av El Niño meddelade NOAA i slutet av maj att årets cyklonsäsong i Atlanten väntades bli något mindre aktiv än de senaste åren. Colorado State University (CSU), som också följer stormarna noga, gjorde till en början samma prognos – men ändrade sig sedan.
I en ny prognos från den 6 juli räknar de med en cyklonsäsong över genomsnittet.
"Den onormala värmen i Atlanten kan motverka en del av den typiska El Niño-drivna vinden", skriver CSU i ett pressmeddelande.
Säsongen redan igång
I år är vattnet riktigt varmt. I juni var den globala ytvattentemperaturen i genomsnitt varmare än någon annan junimånad som EU:s klimattjänst Copernicus registrerat. I Nordatlanten har det hittills aldrig uppmätts så höga temperaturer för juni som i år.
CSU gör prognosen att det i år kommer att bildas nio cykloner, eller orkaner som de kallas när de uppstår i Atlanten, under 2023 med totalt 35 orkandagar. Prognosen är att fyra av de nio orkanerna blir så kallade "major hurricanes", orkaner med en vindstyrka på mer än cirka 52 meter per sekund.
I genomsnitt har det enligt CSU inträffat 7,2 orkaner per år i Atlanten med totalt 27 orkandagar under åren 1991–2020.
Och Atlantens orkansäsong är redan i gång. Redan den 22 juli klassades stormen som fått namnet Don som en orkan, ovanligt tidigt för säsongen.
"Don är nu en orkan – den första under Atlantens orkansäsong 2023. I genomsnitt formas den första atlantiska orkanen den 11 augusti", skrev CSU:s meteorolog Philip Klotzback på X, tidigare Twitter.