Vattnet stiger i ovädrets spår

Stormen Malik skapar problem även under sitt andra dygn över över Danmark och Norge. I Danmark har en kvinna avlidit och varningar utfärdas för stigande vattennivåer.

Ett stormpiskat Öresund med Öresundsbron i horisonten. Arkivbild

Ett stormpiskat Öresund med Öresundsbron i horisonten. Arkivbild

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2022-01-30 03:12

Malik drog fram över Danmark med våldsamma vindar. I Hanstholm på norra Jylland noterades den högsta vindhastigheten som uppmätts hittills, 40 meter i sekunden i byarna, rapporterar public service-kanalen DR.

En 78-årig kvinna på Fyn omkom i stormen och mängder med träd har blåst omkull i hela landet. Träden har enligt DR orsakat flera trafikolyckor, men utan allvarliga skador under söndagen.

Stora Bältbron och Öresundsbron kunde öppnas igen på söndagsförmiddagen och inställda tåg- och färjelinjer börjar under söndagen så smått att trafikeras.

Många teststationer för covid-19 stängde under stormen, men från klockan 15 på söndagen blir det åter möjligt att ta PCR-tester i Köpenhamn, rapporterar DR.

Danska vädertjänsten DMI har varnat för stigande vattennivåer under söndagen. I synnerhet på norra Fyn och i fjordarna på Själland kan vattenståndet bli upp emot 190 centimeter över det normala.

Utanför vikingamuseet i Roskilde, som ligger nära fjorden, har barriärer lagts ut för att skydda vikingaskeppen från eventuella översvämningar. Arbetet försvårades av nyfiken allmänhet som till slut fick evakueras när en barriär brast.

Flygplatser stängda

Även i Norge drog stormen förbi utan riktigt allvarliga olyckor, även om ovädret fört med sig stora materiella skador. På söndagsförmiddagen fick räddningstjänsten rycka ut till Laksevåg kyrka i Bergen där kyrkspiran hotade att falla ner, rapporterar NRK.

Stadens flygplats fick stängas för all trafik. Men flygplatsen i Bergen, liksom flygplatsen i Stavanger, kunde åter öppna på söndagseftermiddagen, rapporterar NTB.

I Norge har tre väderstationer längs kusten vid Rogaland i sydvästra delen av landet uppmätt orkanstyrkor, det vill säga vindbyar på över 32,6 meter per sekund.

Många vägar stängdes också av till följd av ovädret. Vid midnatt natten till söndag var bara en fjällövergång, E16 över Filefjell, öppen. Många färjelinjer har också ställts in, rapporterar NRK.

Kraftig snöstorm

I Finland har en kraftig snöstorm, döpt till Valtteri, dragit fram över landet med strömavbrott men mycket snö men inga allvarliga olyckor som följd.

Färjetrafiken med Viking Line mellan Kapellskär i Sverige och Mariehamn på Åland har ställts in under söndagen. Det har även Eckerölinjens trafik mellan Grisslehamn och Eckerö.

Snön väntas fortsätta fall i någon dag till, men det värsta är enligt svenska Yle över.

Höga vågor utanför norska Haugesund på söndagen.
Höga vågor utanför norska Haugesund på söndagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!