Året då kriget kom tillbaka till Europa

Varningarna kom tätt och ofta. Ändå chockades omvärlden när det tidigt på morgonen den 24 februari 2022 stod klart att ett storkrig åter skulle rasa i Europa. Den ryska invasionen i Ukraina har under året skakat om politiken och ekonomin i hela världen. Den är en tragedi och ett blodbad av enorma mått – med globala svallvågor av de mest skiftande slag.

En av 2022 års ikoniska krigsbilder: Trots Rysslands anfall håller Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj videotal till folket på öppen gata i centrala Kiev. Bilden är tagen den 26 februari, alltså två dygn efter invasionen.

En av 2022 års ikoniska krigsbilder: Trots Rysslands anfall håller Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj videotal till folket på öppen gata i centrala Kiev. Bilden är tagen den 26 februari, alltså två dygn efter invasionen.

Foto: Ukrainas presidentstab/AP/TT

Världen2022-12-30 07:40

Februarimorgonen hade ännu inte grytt i Moskva när president Vladimir Putin dök upp i tv-rutorna. Han såg relativt avslappnad ut, tillbakalutad i stolen bakom ett skrivbord, omgiven av ryska flaggor och stora kontorstelefoner.

Talet var 28 minuter långt. Putin hävdade att det östukrainska området Donbass måste räddas från en farlig allians bestående av västvärlden och ukrainska "extremister". Och så kom nyckelfrasen:

– Jag har beslutat att inleda en militär specialoperation.

Svetsade samman

Planen var uppenbarligen att med en massiv blixtaktion chocka Ukraina till underkastelse. Men i stället chockades de ryska styrkorna av motståndet. Dels inom Ukraina, där president Volodymyr Zelenskyj svetsade folket samman med dagliga videotal, i Europa som öppnade sina dörrar för miljoner flyktingar, men även i USA vars gigantiska försvarssektor kunde bidra med avgörande hjälp till Ukrainas armé.

Invasionen blev därmed en mer långdragen historia än någon kunnat ana. Och att tiden gick, då ryssarna trycktes tillbaka utan att förlora det militära fotfästet helt, innebar inte bara nackdelar för Putin. Hans viktigaste hållhake på västvärlden är fossila bränslen, och kriget ledde till så höga priser att Ryssland under våren fördubblade sina olje- och gasintäkter.

Det dröjde till långt in på hösten innan EU och G7-länderna kunde enas om ett slags oljebojkott, och då inte någon total sådan utan endast ett tak för hur mycket man betalar, 60 USA-dollar per fat. Och Europas gasberoende fortsätter, inklusive leveranser av fossilgas i ledningar genom Ukraina.

Bättre villkor

Under tiden har Putin jobbat hårt för att bibehålla sina förbindelser med andra stormakter, såsom Indien och Kina. I viktiga FN-debatter om kriget har de lagt ned sina röster, medan Moskva-regimen tvingats ge dem extra gynnsamma handelsvillkor.

Samtidigt drabbar det storpolitiska spelet utsatta och fattiga långt från Ukrainas fronter. Viktiga delar av världens spannmålshandel går via ukrainska hamnar i Svarta havet, men det blev det tvärstopp för när kriget började.

Länder som Egypten, helt beroende av ukrainskt och ryskt vete, stod plötsligt utan. Det spred i sin tur ekonomisk oro och larm om förestående svält i bland annat Afrika.

Lättnad för konflikter

Plats på scen för en nyckelspelare till: Turkiet med sin auktoritäre president Recep Tayyip Erdogan, som redan tidigare spelat en avgörande strategisk roll när Europa velat hantera det senaste decenniets flyktingströmmar från krigen i Afghanistan och Syrien. Nu kunde Erdogan träda in som världens "matmedlare", och lyckades i juli få Ryssland och Ukraina att gå med på Svartahavsinitiativet (The Black Sea Grain Initiative). Det innebär att spannmålshandeln har kunnat återupptas, med turkiska kontroller som säkerställer att skeppen inte används för smuggling av vapen eller annat krigsrelaterat.

Fungerande livsmedelsleveranser innebär lättnader för andra konfliktzoner i världen. Under hösten har mathjälp kunnat levereras i Tigray i Etiopien, till Jemen och Somalia – även om behovet vida överstiger tillgången, och biståndsorganisationer larmar om att medlen är extra knappa på flera håll när Ukraina får lite väl mycket av rampljuset.

"Förstår er oro"

Längre österut bidar de i sammanhanget slumrande bjässarna Kina och Indien sin tid. De är diplomatiskt återhållsamma, även om fasaden stundtals rämnat när kriget dragit ut på tiden.

– Så mycket vet jag, att dagens era är inte krigets era, och det har vi ju pratat om i telefon, sade Indiens ledare Narendra Modi vid ett möte med Putin i september – en kommentar som fick den ryske presidenten att titta ned och stryka sig över huvudet.

På samma toppmöte i Uzbekistan tolkades Putins ord till kinesiske kollegan Xi Jinping som ett slags ursäkt för kriget.

– Vi förstår era frågor och er oro över detta. Vid dagens möte kommer vi givetvis att förklara våra ställningstaganden, sade den ryske presidenten.

Bleknat argument

Men den rysk-kinesiska relationen påverkar även andra konflikter. När Ryssland i början av året fortfarande agerade utifrån en styrkeposition i Ukraina befarade omvärlden att Kina skulle använda det som ett föredöme i Taiwan-frågan. Kinas syn på Taiwan liknar Rysslands syn på Ukraina: Ett område som inte har rätt att vara självständigt utan måste införlivas med "moderlandet".

I takt med att Ryssland försvagats under året har även det argumentet bleknat för Kina. På mötet i Uzbekistan försäkrade Putin att han stödjer "ett Kina", alltså att Kina och Taiwan är ett och samma land. Men hans tyngd som allierad har minskat avsevärt, samtidigt som västvärlden visat upp en enad front.

Xi har, liksom Modi, uttalat sig flera gånger under året mot krig och "turbulens" – ett av flera tecken på att Ukraina har minskat risken för en kinesisk invasion av Taiwan.

Ritar om prognoser

Och i miljö- och klimatfrågan har kriget gett rejäl skjuts bort från fossila bränslen. Den "oro för energisäkerhet som Rysslands invasion av Ukraina" har utlöst ritar om alla prognoser, konstaterar internationella energiorganet IEA. 90 procent av all energiutbyggnad under de kommande fem åren väntas nu vara förnybar, skriver IEA i en uppdatering nu i december.

Energiorganet kallar det "en massiv ökning" på bara ett år, som syftar till att göra länder alltmer självförsörjande på energi – och därmed minska risken att Putin och andra krigiska ledare i framtiden kan använda el och värme som vapen.

.

Fakta: Blodiga konflikter 2022

Långt ifrån alla av världens värsta krig får ständig uppmärksamhet. Stabil statistik är mycket svår att få fram, men dessa är några av de blodigaste pågående konflikterna som rasat vidare 2022:

Etiopien:

Inbördeskrig om regionen Tigray sedan 2020. Ett formellt eldupphör inleddes i november, men strider fortsätter. Totalt minst cirka 400 000 dödsoffer.

Jemen:

Inbördeskrig sedan 2014, som även dragit in stormakter. Troligen över 500 000 dödsoffer, av krigshandlingar men även av svält och andra konsekvenser.

Ukraina:

Krig i landets östra delar sedan 2014. I år kraftigt utökat med ryska försök till fullskalig invasion, och massiva attacker mot civil infrastruktur. Uppskattningarna av antalet döda varierar från tiotusentals till flera hundratusen.

Afghanistan:

Efterdyningar av kriget 2001–2021, som slutade med att talibanerna åter tog makten. Våld och hunger härjar stora delar av landet. I år beräknas flera tusen personer ha mist sina liv.

Mexiko:

"Knarkkriget", om den lukrativa narkotikahandeln, har rasat i över 15 år. Maktkamp mellan knarkkarteller, miliser och även strider med militär kräver över 5 000 liv varje år.

Myanmar:

Militärkuppen förra året utvecklades till ett krig mot oppositionella styrkor. Antalet dödsoffer uppskattas hittills vara cirka 30 000.


Kronologi: Ukrainakriget

2013–2014: Folkliga protester, positiva till EU och kritiska mot Ryssland, slutar med att Ukrainas ryssvänlige president Viktor Janukovytj avsätts.

2014: Ryssland annekterar den ukrainska halvön Krim i strid med internationell rätt och går in med styrkor i Donbass i östra Ukraina, där ryskstödda separatistiska krafter med nära ekonomiska och militära band till Moskva redan har fäste. Situationen fastnar i ett lågintensivt krig mellan ryskstödda styrkor och Ukrainas armé.

2021: Energipriserna i Europa börjar rusa. Ryssland anklagas för att ligga bakom, genom att försvåra leveranser av olja och gas genom bland annat Ukraina.

Januari 2022: Ryssland samlar stora styrkor nära Ukraina. USA och andra västmakter varnar för att ett större krig är på gång.

Februari 2022: Torsdagen den 24 februari anfaller Ryssland i full skala sitt grannland, via Belarus i norr, genom det redan ockuperade Donbass i öster samt från Krim och Svarta havet i söder.

Mars 2022: Ryssland har kontroll över viktiga mål som staden Cherson och Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja. På det stora hela går dock invasionen uselt – som mest kontrollerar Ryssland ungefär en fjärdedel av Ukraina.

April 2022: Rysk reträtt på flera håll, däribland runt huvudstaden. Vittnesmål börjar strömma in om grymheter och krigsbrott under de veckor som ryssarna hållit Butja, Irpin med flera förstäder till Kiev.

Maj–juni 2022: Ukraina håller emot, men ber desperat västmakterna om att skicka mer vapen. Ammunitionen sägs vara på väg att ta slut.

Juli 2022: Ryssland uppges försöka köpa bombdrönare från Iran. Ukraina tar i bruk donerade vapen från väst. Ryska attacker mot civila mål tar många liv.

Augusti 2022: Spannmålsexporten från Ukraina kan återupptas, sedan Turkiet medlat fram en uppgörelse om fri lejd för fartygen. Antalet stora militära hjälpprogram från USA till Ukraina kommer upp i 20.

September 2022: Riggade folkomröstningar om att ansluta sig till Ryssland genomförs i de ukrainska länen Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja. Putin hävdar sedan att de fyra länen har annekterats. Han kungör också "partiell mobilisering" i Ryssland.

Oktober 2022: En explosion på Kertjbron mellan Ryssland och Krim kapar förbindelsen nästan helt för en tid. Iranska drönare hittas i större antal efter blodiga ryska anfall mot civila mål.

November 2022: En stor ukrainsk höstoffensiv i söder ger utdelning, bland annat i form av att Ryssland lämnar Cherson, en av de största och viktigaste städerna som intagits i kriget. Ryssland genomför massiva anfall mot civil infrastruktur, och slår tidvis ut nästan hela de ukrainska el-, värme- och vattennäten.

December 2022: Ryssland fortsätter att attackera civil infrastruktur, inte minst elnätet. Den 29 december genomförs ett av de mest massiva luftanfallen sedan den fullskaliga invasionen i februari med näst intill oöverblickbar skada på kritisk infrastruktur. Strax innan lovar USA att skänka Ukraina luftvärnssystemet Patriot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!