Baerbock: "Är här för att skicka en signal"

Ungdomar över hela världen går nu ut på gatorna för att delta i en global "klimatstrejk" utlyst av Greta Thunbergs rörelse Fridays for future. –Det här valet är ett val om klimatet, säger De grönas kanslerkandidat Annalena Baerbock, som är på plats på demonstrationen i tyska Köln, till TT.

Miljöpartiet De grönas kanslerkandidat Annalena Baerbock (i mitten) vid en demonstration vid universitetet i Köln på fredagen.

Miljöpartiet De grönas kanslerkandidat Annalena Baerbock (i mitten) vid en demonstration vid universitetet i Köln på fredagen.

Foto: Christine Olsson/TT

Världen2021-09-24 05:00

I fokus för fredagens manifestation står människor och platser som är särskilt hårt drabbade av klimatförändringarna. Rörelsen lyfter även fram de samband man anser att det finns mellan klimatkrisen och rasism, sexism och ojämlikhet.

I tyska Köln har tusentals barn, unga och vuxna har samlats på en stor gräsmatta utanför stadens universitet för att tåga för klimatet.

Bland deltagarna finns Annalena Baerbock, som är kanslerkandidat för De gröna i söndagens förbundsdagsval.

– Jag är här för att skicka en signal, tillsammans med de många tusen människorna här, ungdomar och barn, om att det här valet är ett val om klimatet, säger hon till TT.

Klimataktivist besviken

Man kan tro att klimatrörelsen och De gröna kommer väl överens, men Fridays for future-talespersonen Pauline Brünger är beskriven på partiet.

– De har tyvärr ingen plan för hur Parisavtalet ska genomföras. Det är ansvarslöst på en annan nivå, eftersom alla andra partier använder De gröna som måttstock. Ingen skulle få för sig att göra mer än De gröna.

I slutändan handlar det inte om vem som gör mer eller mindre för klimatet, säger hon.

– Graden av otillräcklighet varierar, hos vissa partier får man känslan att de aktivt vill verka för att fortsätta förstöra klimatet. Andra rör sig i rätt riktning, men det handlar om att göra tillräckligt. Där misslyckas alla.

Bävar för kompromiss

Pauline Brünger, talesperson och aktivist när skolstrejkande tågar för Fridays for Futurehar tagit med sig barnen Jemilian, 6, och Juno, 3, på demonstrationen. Moira bär en skylt med texten ”Vegans for future”.

– Jag tycker att matfrågan är en viktig del i det här, säger hon.

Hon hoppas att De gröna tar plats i nästa regering.

– De måste definitivt med.

– Frågan är bara hur stora kompromisser de kommer att behöva göra, säger Dennis misstroget.

Thunberg i Berlin

Greta Thunberg själv finns på plats i huvudstaden Berlin för att strejka utanför det tyska parlamentet, Bundestag.

– Ja vi måste rösta, ni måste rösta, men glöm inte att endast rösta räcker inte, säger Thunberg i sitt tal rapporterar medier på plats och uppmanar rörelsens anhängare att fortsätta protestera och demonstrera på gatorna.

I Sverige kommer det inte att ske någon stor, samordnad strejk, utan i stället planeras många lokala – från Malmö i söder till Kiruna i norr. Temat för de svenska strejkerna är skogen, eller snarare skogsbruket, som rörelsen anser är skadlig för klimatet, samerna och den biologiska mångfalden.

Sedan augusti 2018, när den då 15-åriga Greta Thunberg satte sig utanför riksdagen i Stockholm med sin berömda skylt, har "skolstrejken" vuxit till en världsomspännande rörelse med miljontals anhängare. Kravet är en rättvis klimatomställning som klarar Parisavtalets mål om max 1,5 graders temperaturökning jämfört med förindustriell tid.

Pauline Brünger, talesperson och aktivist när skolstrejkande tågar för Fridays for Future i Köln på fredagen.
Pauline Brünger, talesperson och aktivist när skolstrejkande tågar för Fridays for Future i Köln på fredagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!