FN: Etiopien i stort behov av hjälp

Naturkatastrofer, klimatförändringarna och pandemin ökar behovet av humanitär hjälp stort under 2022, spår FN i en rapport. Etiopien pekas ut som det land där läget ser värst ut.

En mamma med ett barn som bedömts som undernärt på en mottagning i Gijet i Tigrayregionen, Etiopien. Arkivbild.

En mamma med ett barn som bedömts som undernärt på en mottagning i Gijet i Tigrayregionen, Etiopien. Arkivbild.

Foto: Christine Nesbitt/AP/TT

Världen2021-12-02 08:55

FN understryker det växande behovet av hjälp i Etiopien, där tusentals människor dött och miljoner är på flykt sedan premiärminister Abiy Ahmed skickade trupper till Tigrayregionen för drygt ett år sedan. Läget i landet är "kanske det mest alarmerande i världen", med 26 miljoner människor i behov av humanitär hjälp och 400 000 på gränsen till svält, enligt biståndschef Martin Griffiths.

Ett annat orosmoln är Afghanistan, där hjälpbehovet ökat kraftigt i spåren av talibanernas maktövertagande. 24 miljoner afghaner – 65 procent av landets befolkning – behöver hjälp, bland dem nio miljoner som hotas av svält, bedömer FN-organet OCHA.

Det behövs 4,5 miljarder dollar till humanitär hjälp åt de mest sårbara i Afghanistan 2022, tre gånger så mycket som FN begärde för 2021. Flera miljarder dollar behövs även för att hjälpa människor i de långvariga konflikterna i Syrien och Jemen.

OCHA bedömer att omkring 274 miljoner människor i världen behöver humanitär hjälp nästa år, en ökning med 17 procent från i år. Hjälpbehovet 2022 beräknas kosta 41 miljarder dollar, från begärda 35 miljarder året före.

Antalet hjälpbehövande har aldrig varit så stort, enligt Martin Griffiths.

Förutom konflikter och ökad instabilitet pekas klimatförändringar och pandemin ut som anledningar till det ökande hjälpbehovet. Pandemin och restriktioner till följd av den uppskattas ha knuffat ut ytterligare cirka 20 miljoner människor i extrem fattigdom.

Rättat: I en tidigare version av texten fanns en felaktig siffra på hur många som beräknas behöva humanitär hjälp nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!