Uppemot 811 miljoner människor i världen led av undernäring förra året. Det är en ökning med 18 procent, jämfört med 2019, enligt en FN-rapport. Det globala målet att utrota hungern och undernäringen i världen till år 2030 hade redan tidigare åkt på bakslag och med coronapandemin har det bara blivit värre, heter det i rapporten.
De flesta som går hungriga, 418 miljoner människor, lever i Asien medan näst flest bor i Afrika, 282 miljoner. Det är också i Afrika som den största ökningen i antalet undernärda har skett mellan 2019 och 2020, en ökning med 21 procent.
Stor ökning
"Den ekonomiska nedgången som en följd av åtgärder för att förhindra spridningen av covid-19 i världen har lett till en av de största ökningarna av hunger i världen på årtionden", står det i den årliga rapporten som ställts samman av flera FN-organ, däribland FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO).
Livsmedelsförsörjningen i världen har påverkats kraftigt av pandemin och nästan var tredje människa i världen, 2,37 miljarder, hade inte tillgång till tillräckligt med föda 2020, vilket är en ökning med omkring 320 miljoner människor på ett år.
Toppen av ett isberg
Den ekonomiska nedgången är allmänt spridd och har påverkat nästan alla låg- och medelinkomstländer. Men störst verkan har den fått där det förekommer konflikter, klimatrelaterade katastrofer eller båda, heter det i rapporten.
"Covid-19-pandemin är bara toppen på ett isberg. Mer alarmerande är att pandemin har synliggjort sårbarheten som de senaste åren skapats i våra livsmedelsförsörjningssystem som ett resultat av pådrivande faktorer såsom konflikter, klimatvariationer eller extremväder och ekonomiska nedgångar".