Hälften av FN:s alla fredsbevarande insatser är i länder med högst utsatthet för klimatförändringarnas konsekvenser. "Dessa korrelationer är ingen slump", skriver Sipri i en ny rapport.
– Ett av de enklaste exempel att förstå är när människor inte längre har tillgång till vatten och mat. Då måste man antingen ge sig av på flykt eller om det blir strid om resurserna kan det lätt eskalera, säger Margot Wallström, tidigare utrikesminister (S) och ordförande i en internationell rådgivande grupp i rapportarbetet.
– Blir det dessutom mindre vatten på grund av uppvärmningen och klimatkrisen, då vet vi att det här verkligen utgör potentiella konflikts- och krigshärdar, säger hon till TT.
Driver våldet
"Utöver de omedelbara effekterna bidrar klimatförändringar och den bredare miljökrisen till osäkerheter. Det skapar ofta social och politisk instabilitet, som ohanterat kan eskalera till våldsamheter", står det i rapporten.
Det finns enligt Sipri flera exempel på hur miljöer som påverkats av klimatförändringar, vilket ofta är redan resurssvaga samhällen i det globala syd, också blir grogrund för ökat våld och konflikter.
I Somalia kopplas den utdragna torkan, tillsammans med fattigdom, dålig beredskap och ett svagt politiskt styre, ihop med hur människor drivs till terrorgruppen al-Shababs famn.
I den västafrikanska delen av Sahel, även den drabbad av torka, tvingas bönder och boskapsskötande nomadgrupper konkurrera om tillgång till land och vatten, vilket enligt rapporten ofta resulterar i våldsamheter.
Bröd och krig
Även arabiska våren, vars gnista tändes 2010 när brödpriserna steg, kopplas delvis till klimatförändringar i form av en värmebölja som slog ut stora delar av Rysslands veteskördar, som regionen är beroende av. Brödpriserna ökade också på grund av att USA, med klimatförändringarna i åtanke, lade om sin bränslepolitik och uppmanade bönder att göra grödor till biobränsle, vilket minskade veteexporten.
Detta, tillsammans med missnöje med det politiska styret, blev även gnistan till inbördeskriget i Syrien som pågår än i dag, slår rapporten fast: "Alla dessa av varandra oberoende faktorer slogs ihop och skapade en säkerhets- och konfliktrisk med djupgående konsekvenser för miljontals människor."
Även det pågående kriget i Ukraina gör världen mer sårbar för klimatförändringarnas effekter, när en så stor producent av matolja och vete inte längre kan exportera till behövande länder i exempelvis Afrika.
– Ja, det förstärker effekterna, säger Margot Wallström.