Rysk blockering av kärnvapendokument

Ryssland skriver inte under det slutdokument som mejslats fram under fyra veckors förhandlingar kring FN:s ickespridningsavtal.
–Jag är frustrerad över att vi inte lyckades anta ett slutdokument, men vi visste redan innan att chanserna var små, säger ordföranden Gustavo Zlauvinen.

Brittiske Graham Stuart höll tal under inledningen av översynen av NPT-avtalet i början av augusti.

Brittiske Graham Stuart höll tal under inledningen av översynen av NPT-avtalet i början av augusti.

Foto: Yuki Iwamura/AP/TT

Världen2022-08-27 05:13

Igor Visjnevetskij, biträdande avdelningschef vid ryska utrikesdepartementet, sade vid avslutningsmötet för konferensen att det tyvärr inte finns konsensus för det 36 sidor långa utkastet, enligt AP.

Enligt ordföranden för konferensen, argentinske ambassadören Gustavo Zlauvinen, var den ryska delegationen framför allt missnöjd med tonen i utkastet som bland annat handlade om den så kallade Budapestuppgörelsen 1994. Där lovade Ryssland, USA och Storbritannien att respektera Ukrainas gränser, och att inte använda sina vapen mot landet, i utbyte mot att Ukraina avvecklade alla kärnvapen. Ryssland var inte heller nöjt med formuleringar kring kärnkraftverket i ukrainska Zaporizjzja.

– De hade också problem med många andra delar, men som jag förstod det kunde de kunde leva med dem, om man modifierade språket kring kärnkraftverket i Ukraina och Budapestavsiktsförklaringen, säger Gustavo Zlauvinen vid en presskonferens.

"Kan vara besviken"

Dokumentet behövde godkännas av alla 191 länder som deltar, där syftet är att minska spridningen av kärnvapen.

– Man kan så klart vara extremt besviken på att vi inte lyckades nå konsensus, men det får inte förringa det faktum att staterna under de här fyra veckorna deltagit i dialog och förhandlingar på ett sätt som många inte trodde skulle vara möjligt innan konferensen, säger Zlauvinen och tillägger:

– Att vi var så nära borde ändå ge oss hopp.

Länderna möts var femte år för att se över överenskommelsen, men inte heller 2015 lyckades man nå konsensus. Årets upplaga skulle ha hållits tidigare men sköts upp till följd av pandemin.

Mycket frustration

Zlauvinen medger att det är frustrerande att man inte gjorde det, vilket flera länder som inte har kärnvapen också uttryckt.

– Faktum är att fram till lunchtid i dag fanns förhoppningen att vi skulle kunna nå konsensus. När vi insåg att det inte skulle gå var det för sent att tänk på att göra någon slags politisk deklaration, det hade tagit några dagar. Och jag tror inte att den skulle ha antagits, säger han.

Han konstaterar att det inte går att få 191 länder att bli nöjda.

– Många delegationer har uttryckt att dokumentet inte var perfekt, och vi visste det. Men alla var överens för att nå konsensus och visa enighet, och jag uppskattar verkligen det för alla delegationer visade den flexibiliteten, säger Gustavo Zlauvinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!