1. Hoppet spirar på nytt för Amazonas
Även om skövlingen av Amazonas regnskog slog nya rekord under första halvan av 2022 har hopp väckts om att den tragiska trenden nu ska vända. Detta i samband med att vänsterledaren Lula da Silva tar över presidentposten efter högerpopulistiske Jair Bolsonaro.
Mycket talar för att Lula kommer att göra räddandet av Amazonas till sin utrikespolitiska huvudfråga, för att återfå rollen som internationell statsman. Ett tecken på det är hans medverkan vid FN:s klimattoppmöte COP 27 i Egypten. Det har också förekommit uppgifter om att Brasilien, Indonesien och Kongo-Kinshasa, som tillsammans förfogar över 52 procent av världens regnskog, gemensamt ska bilda ett "regnskogens Opec".
Både Norge och Tyskland har redan sagt att de kommer att återuppta finansieringen av den internationella Amazonasfond som fanns innan Bolsonaro blev president.
2. Aborträtten stärks på flera håll i världen
Rätten till abort är hotad och omtvistad runtom i världen. Men i exempelvis Indien har man gått en annan väg. Landets högsta domstol beslutade nämligen att samtliga kvinnor nu har rätt till abort fram till och med vecka 24.
Beslutet har av kvinnorättsorganisationer beskrivits som historiskt och ett stort steg framåt. Och i Colombia har författningsdomstolen beslutat att avkriminalisera aborter fram till den 24:e graviditetsveckan. Det innebär att det katolska landet är ett av få i Latinamerika att tillåta fri abort.
Även i den lilla staten San Marino har ett stort kliv tagits. Abort har varit strängeligen förbjudet i den av Italien omgärdade republiken sedan 1865, men numera är abort tillåtet till och med vecka tolv.
Abortfrågan är kontroversiell och många ser snarare förändringarna som negativa, men i Sverige råder förhållandevis bred partipolitisk samsyn om rätten till fri abort.
3. "Försvunnen" duva åter siktad
Som att hitta en enhörning. Så lät det från forskarvärlden när den svartnackade fasanduvan, en fågel som befarats vara helt utrotad, återigen skådades – efter 140 år. Observationen gjordes på den avlägsna lilla ön Ferguson i Papua Nya Guinea, till mången ornitologs ohöljda glädje. Inte ens lokalbefolkningen på ön hade sett till fågeln sedan 1882.
Lite är känt om den marklevande fågelarten. Det är till exempel oklart hur många fåglar som finns kvar. Upptäckten ger hopp om att andra fågelarter som tros vara utdöda fortfarande lever kvar någonstans där ute i de avlägsna vildmarkerna.
4. Fortnite samlar in miljardbelopp till Ukraina
Trots krigets fasor i Ukraina finns även ljusglimtar, och ibland kommer de från ett kanske oväntat håll. Så har till exempel det bland ungdomar så populära onlinespelet Fortnite samlat in miljardbelopp till Ukraina.
Under en tvåveckorsperiod donerades alla intäkter från spelet till hjälpinsatser, via organisationer som Unicef, UNHCR och FN:s livsmedelsprogram (WFP). Bara den första dagen hade 340 miljoner samlats in och när de två veckorna var till ända hade spelarna genererat 1,3 miljarder kronor i spelet.
5. Medellivslängden i Afrika ökar – med tio år
Sedan millenieskiftet har medellivslängden på den afrikanska kontinenten ökat med tio år, från 46 till 56 år. Det konstaterar Världshälsoorganisationen (WHO) i en rapport som bygger på statistik från 47 länder.
Som grund för den positiva utvecklingen anges bättre tillgång till sjukvård och sjukdomsförebyggande insatser. Vad gäller tillgången till sjukvård har den ökat från 24 procent till 46 procent under samma period. Under samma period ökade den globala medellivslängden från 59 år till 64 år.
6. Skottland först i världen med gratis mensskydd
Skottland blir först i världen med att erbjuda kostnadsfria mensskydd till sina invånare. Från och med mitten på augusti i år måste lokala myndigheter och utbildningssamordnare enligt lag tillhandahålla gratis tamponger och bindor för alla som vill ha dem.
Platserna där mensskydden delas ut går att hitta med hjälp av en app som finansierats av det skotska parlamentet. Syftet med initiativet är att stötta hushåll som har det svårt ekonomiskt.
7. Superteleskop ger ledtrådar om livets uppkomst
Världens största och nyaste rymdteleskop gjorde häpnadsväckande upptäckter under 2022. Nytagna bilder av planeten Jupiters enorma röda fläck och de första bilderna på en planet utanför vårt solsystem, en så kallad exoplanet, är några av upptäckterna.
Genom James Webb-teleskopet går det att se djupare och skarpare ut i universum än någonsin tidigare. Teleskopet kan blicka miljarder år tillbaka i tiden. Målet är att fånga ljus från de allra första stjärnorna och galaxerna som bildades efter "Big bang" för sisådär en 13,8 miljarder år sedan.
Det hoppas forskarna ska leda till förståelse om hur galaxer utvecklas, stjärnor föds och dör samt hur planetsystem uppstår.
8. Framsteg inom fusionsenergi väcker hopp
Amerikanska forskare har närmat sig svaret på hur man får ut mer energi av en fusionsreaktor än vad man stoppar in. Det väcker förhoppningar om en lösning på framtidens energiproblem.
Fusionsreaktioner har hållit solen lysande i över fyra miljarder år. Målet med fusionsforskningen är, enkelt uttryckt, att bygga konstgjorda solar på jorden genom att återskapa en liknande kärnreaktion.
I slutet på 2022 togs ett litet, men betydande, steg på vägen dit. För första gången har forskare lyckats få ut mer energi från en fusionsreaktion än vad de tillfört – en så kallad nettoenergivinst.
Att producera energi genom fusion har varit en dröm för fysikforskare sedan 1950-talet. En lockelse är att fusionskraften, till skillnad från dagens kärnkraftsenergi som bygger på fission, inte lämnar något radioaktivt avfall efter sig som måste slutförvaras tusentals år.
9. Slovenien tillåter samkönat äktenskap
I Slovenien har ett steg framåt för de mänskliga rättigheterna tagits. Konstitutionsdomstolen har slagit fast att landets lagar, som inte tillåtit samkönade äktenskap, är oförenliga med konstitutionen.
I och med domen är både samkönade äktenskap och möjligheten för homosexuella par att adoptera barn möjligt sedan i somras.
10. Utrotningshotad noshörning frodas i Nepal
Antalet noshörningar ökar i Nepals nationalparker. Från att ha varit nästan utrotade finns i dag över 3 700 individer av arten indisk noshörning i Indien och Nepal.
Den glädjande utvecklingen beror bland annat på ännu större insatser för att skydda de sällsynta noshörningarna mot bland annat tjuvjägare. Världsnaturfonden beskriver det förebyggande arbetet som en av de största framgångshistorierna för naturvård i Asien.
11. Nya framsteg i kampen mot hiv
Arbetet med att bota hiv går framåt. I år lyftes två framgångsrika fall fram på The International AIDS Conference i Montréal i Kanada. En 66-årig amerikansk man som fick diagnosen redan 1988 har botats både från hiv och cancer, efter en stamcellstransplantation. I dag finns inte några spår av viruset i hans kropp.
Även en spansk kvinna är på god väg att bli friskförklarad. Hon har fortfarande hiv kvar i vissa celler i kroppen, men mängden minskar, och viruset förökar sig inte trots att hon slutade med antiretroviral behandling för mer än 15 år sedan. Hon har höga nivåer av två olika sorters immunceller som sannolikt hjälper till att stoppa virusets spridning.
12. Nytt malariavaccin väcker stort hopp
Ett nytt malariavaccin, utvecklat av forskare vid universitetet i Oxford, visar lovande resultat i kliniska studier bland små barn i Burkina Faso. Resultaten visar på ett skydd på upp till 80 procent mot sjukdomen, som varje år kräver drygt 600 000 människoliv, varav de flesta är barn.
Svårigheten att utveckla ett effektivt vaccin mot malaria beror bland annat på att malariaparasiten genomgår flera stadier under sin livscykel. Parasiten förändras därför när den kommer in i människokroppen. Vid utvecklingen av ett vaccin mot malaria måste forskarna bestämma vilken del av parasitens livscykel vaccinet ska rikta sig mot.
Rättad: Nu med korrekta uppgifter om hur många som dödas av malaria varje år.