Under 2021 sålde de 100 största vapenindustriföretagen vapen och militära tjänster för totalt 592 miljarder dollar, motsvarande över 6 100 miljarder kronor.
Det är en ökning med 1,9 procent jämfört med föregående år och sjunde året i rad som vapenhandeln växer. Men takten har slagits av något – även om ökningen 2019–2020 var lägre (1,1 procent) så är fjolårets ökning lägre än genomsnittet (3,7 procent) för de fyra åren före pandemin.
Vapenindustrin påverkades under fjolåret fortfarande av pandemirelaterade störningar i leveranskedjorna. Det handlade bland annat om förseningar i den globala sjöfrakten och brist på halvledare.
Även kriget i Ukraina har påverkat leveranskedjorna då anfallaren Ryssland är en stor leverantör av råvaror till vapenproduktionen. Det kan sinka USA och länder i Europa som vill rusta upp och samtidigt fylla på i lagren efter att ha skickat utrustning till Ukraina.
"Att öka produktionen tar tid", säger Diego Lopes da Silva, seniorforskare vid Sipri, i ett pressmeddelande.
"Om störningarna i leveranskedjan fortsätter kan det ta flera år för en del av de stora vapenproducenterna att möta efterfrågan som kriget i Ukraina skapat", fortsätter han.