WHO: Kampen mot tbc kraftigt eftersatt

Kampen mot tuberkulos har hamnat i skymundan av coronapandemin. Långt i från tillräckligt med medel satsas mot sjukdomen, varnar världshälsoorganisationen (WHO).

En tbc-patient får syrgas på ett sjukhus i Hyderabad, Indien. Arkivbild.

En tbc-patient får syrgas på ett sjukhus i Hyderabad, Indien. Arkivbild.

Foto: Mahesh Kumar A./AP/TT

Världen2022-03-22 05:20

Under 2020 kostade diagnostisering, behandling och förebyggande åtgärder mot tbc globalt mindre än hälften av WHO:s mål om 13 miljarder dollar årligen 2022.

Dödsfallen ökade för första gången på ett decennium, och situationen fortsätter se dyster ut.

Uppskattningsvis 63 procent av tbc-patienter under 15 år nåddes inte av livsviktig diagnosticering eller behandling. Nästan två tredjedelar av barn under fem år i aktuella områden fick inte heller förebyggande behandling.

Utvecklar mRNA-vacciner

Enligt WHO kom coronapandemin i vägen för åtgärder mot tbc. Men det går att få inspiration av den kraftsamling som världen gjorde mot covid-19, anser WHO. Särskilt viktigt är det att utveckla nya vacciner, då det nuvarande är omkring 100 år gammalt.

– Det finns ett växande intresse för att utveckla tbc-vacciner. Vi tror att det är fullt möjligt – om det prioriteras – att ha ett nytt, effektivt tbc-vaccin klart före 2025, säger Tereza Kasaeva, chef för WHO:s tbc-program.

Ett nytt vaccin skulle kunna vända utvecklingen, anser hon.

Nio potentiella vacciner är ganska långt gångna, och forskare arbetar med ny mRNA-teknik.

Pengar saknas

Men ytterligare 1,1 miljarder dollar behöver skjutas till forskningen, enligt WHO.

– Snabba investeringar behövs för att utveckla och öka tillgången till vård och verktyg för att förhindra, upptäcka och behandla tbc och rädda miljoner liv, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Totalt avled 1,5 miljoner i världen i tbc 2020, av dem hade drygt 200 000 hiv. Uppskattningsvis insjuknade 10 miljoner i sjukdomen, som efter covid-19 är den andra dödligaste infektionssjukdomen i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!