Brist på vaccin mot dödliga sjukdomen

Det hittills största utbrottet av difteri i Afrika pågår just nu på kontinenten. Hundratals personer har dött och nu börjar lagren av vaccin och medicin att sina.
–Om man inte får behandling så går det oftast ganska illa, säger Mia Hejdenberg vid Läkare utan gränser.

Sjukvårdspersonal förbereder vaccination mot difteri på ett sjukhus i den nigerianska staden Kano.

Sjukvårdspersonal förbereder vaccination mot difteri på ett sjukhus i den nigerianska staden Kano.

Foto: Georg Gassauer/AP/TT

Västafrika2023-11-26 19:15

De första fallen av difteri dök upp i Nigeria i december i fjol. Det är också där det pågående utbrottet är som värst, hittills har man konstaterat över 10 000 fall och fler än 600 döda.

Även Algeriet, Guinea, Mauretanien och Niger har drabbats av utbrott. Det finns också tecken på fall i andra västafrikanska länder.

– Det är ett utbrott på kontinenten som vi inte sett dess like av innan, säger Mia Hejdenberg, medicinsk humanitär rådgivare hos Läkare utan gränser i Sverige.

Hög dödlighet

Difteri är en allvarlig bakteriesjukdom med hög dödlighet om man inte får vård. Oftast börjar det med ont i halsen och feber, likt halsfluss. Vid svår infektion får man ofta svårt att andas och i värsta fall kan man kvävas ihjäl. 30–40 procent av dem som smittas riskerar att dö utan rätt vård.

– Om man inte får behandling så går det oftast ganska illa.

I exempelvis Sverige är fall av difteri numera rätt ovanligt på grund av den höga vaccinationstäckningen. Men i länder där vaccinationstäckningen är låg är det inte ovanligt att fall dyker upp.

Vaccination mot sjukdomen ingår generellt i vaccinationsprogrammen som finns i de nu drabbade länderna – men det är långt ifrån alla som nås av det. Människor som bor i områden utan tillgång till ett fungerande sjukvårdssystem hamnar lätt mellan stolarna.

Brist på vaccin

65 procent av dem som nu smittats av difteri i Västafrika har aldrig vaccinerats mot sjukdomen, enligt Läkare utan gränser.

– Skulle man nå en nivå där 85 procent av befolkningen var vaccinerade så skulle inte difteri fortsätta att spridas.

Som en konsekvens av det omfattande utbrottet ser man även en global brist på vaccin mot difteri. Tillverkningen har halkat efter när fallen ökat snabbt.

Det råder även brist på det på läkemedel som används för att behandla sjukdomen.

– Ju större utbrottet blir desto större risk är det att vaccin tar slut, säger Mia Hejdenberg.

Fakta: Difteri

Difteri är en allvarlig bakteriesjukdom och livshotande om den som smittas inte får behandling.

Vanliga symtom är feber, ont i halsen och svårt att svälja, liknande som vid halsfluss. Vid svår infektion kan man få beläggningar i svalg och luftrör och därmed få svårt att andas.

I Sverige ingår vaccination mot difteri i vaccinationsprogrammet för barn. Fall här är numera ovanliga, bland annat på grund av den höga vaccinationstäckningen.

Fall av difteri förekommer främst i Afrika och Sydostasien, särskilt där vaccinationstäckningen är låg.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!