Påven hoppas resa till sitt hemland

Påve Franciskus säger att han hoppas resa till Argentina 2024 – vilket skulle bli första gången som han sätter sin fot i sitt hemland sedan han blev påve för ett decennium sedan.

Påve Franciskus i söndags.

Påve Franciskus i söndags.

Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Vatikanen2023-04-25 04:28

– Jag vill åka till landet nästa år, säger han i en intervju för den argentinska dagstidningen La Nación.

Den 86-åriga påven gav inga ytterligare detaljer om den potentiella resan som länge har varit föremål för spekulationer i hemlandet.

Tidpunkten för besöket verkar ha planerats för att undvika politiska undertoner. Besöket kommer i så fall ske efter det att en ny president har svurits in i december, sedan man i oktober valt en efterträdare till Alberto Fernández. Fernández meddelande i förra veckan att han inte ställer upp för omval.

Det var i mars som Franciskus firade tio år som påve. Då uppmanade flera av Argentinas mest framstående politiker honom att besöka landet.

I intervjun med La Nación bad Franciskus argentinarna att inte associera honom med lokalpolitik. I flera intervjuer från den senaste tiden har han upprepat att han önskar att inte kopplas samman med något parti i det polariserade sydamerikanska landet. Analytiker har pekat på att han kan ha skjutit fram besöket för att se till att hans närvaro inte utnyttjas politiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!