Rysk korsbärare kritiseras av Ukraina

Vatikanen har beslutat att låta två kvinnor från Ryssland respektive Ukraina bära korset vid den traditionella påskceremonin. Men den symboliska gesten väcker stark kritik från ukrainskt håll.

Påve Franciskus i samband med mässan i St Peterskyrkan Vatikanen på skärtorsdagen.

Påve Franciskus i samband med mässan i St Peterskyrkan Vatikanen på skärtorsdagen.

Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Vatikanen2022-04-14 19:42

På långfredagen genomförs den traditionsenliga ceremonin i Rom där en procession med korsbärare går mellan Colosseum och Palatinen för att minnas Jesus sista timmar under överinseende av påven.

I årets upplaga ska korset bäras av en rysk och en ukrainsk kvinna, enligt ett beslut från Vatikanen och påve Franciskus.

Anklagas för tondövhet

Men ställningstagandet är tondövt, anser både Kievs ärkebiskop och Ukrainas ambassadör i Vatikanen, med hänvisning till det ryska invasionskriget.

Ambassadören Andrii Yurash skriver på Twitter att han "förstår och delar oron i Ukraina och på många andra håll" gällande idén att föra samman kvinnorna från de två länderna.

"Vi jobbar med att försöka förklara svårigheterna och vilka konsekvenser det det skulle kunna få om det genomförs", skriver Yurash i sin tweet.

Beslutet försvaras pastor Antonio Spadaro, en jesuitpräst som står påve Franciskus nära.

– Man måste förstå en sak, sade Spadaro i en intervju med italiensk radio under onsdagen.

– Han (påven) är pastor, inte politiker.

"Rentav stötande"

Anledningen till att tilltaget väcker reaktioner har, enligt Spadaro, att göra med att de två kvinnorna "representerar något som för tillfälligt är oåtkomligt" för närvarande: "fred".

Den bilden delas inte av ärkebiskop Sviatoslav Sjevtjuk, verksam i Kiev och överhuvud för den grekisk-ortodoxa kyrkan i Ukraina, som tycker att Vatikanen borde tänka om.

– Jag anser att den här idén är oläglig och otydlig, säger han och tillägger att den "inte tar hänsyn till sammanhanget med den ryska militära aggressionen mot Ukraina".

Sjevtjuk vänder sig också mot den text som kommer att läsas i samband med ceremonin och som lyder:

"Vi vill ha våra tidigare liv tillbaka. Varför allt detta? Vad har vi gjort för fel? Varför har du övergivit oss? Varför har du övergivit våra folk?"

Tyst från Vatikanen

Texten ska vara baserad på hur de båda kvinnornas respektive familjer upplever situationen, har Vatikanen tidigare sagt.

Sjevtjuk anser dock att texten, i kombination med korsbärandet, är "obegriplig och rentav stötande".

Kvinnorna, som är vänner, intervjuades av italiensk tv tidigare i veckan och uttryckte då tacksamhet för att få vara en del av processionen tillsammans.

Vatikanen har hittills inte kommenterat kritiken.

Påven, som fördömt invasionen i hårda ordalag, har vädjat om ett eldupphör inför påsken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!