Sorg i Vatikanen – pensionerade påven död

Den tidigare påven Benedictus XVI har avlidit, 95 år gammal. Han kommer för alltid att bli ihågkommen som den första påven på 600 år att pensionera sig från sitt ämbete.

Den tidigare påven Benedictus XVI på en bild från 2020.

Den tidigare påven Benedictus XVI på en bild från 2020.

Foto: Sven Hoppe/AP/TT

Vatikanstaten2022-12-31 10:42

Påve Franciskus hedrade sin företrädare vid en gudstjänst i Peterskyrkan på nyårsafton. Han poängterade alla de uppoffringar Benedictus gjort för kyrkans bästa.

– Med stor sinnesrörelse minns vi en person som var så ädel och så vänlig, sade Franciskus enligt AFP.

Sörjande katoliker och nyfikna turister samlas utanför Peterskyrkan sedan Vatikanstaten meddelat att påve Benedictus XVI avled i klostret Mater Ecclesiae klockan 09:34 på lördagsmorgonen.

– Vi är förtvivlade. Han var sannerligen en stor påve, oavsett kritiken mot honom, säger 30-årige Davide Di Tommaso, från regionen Molise, till nyhetsbyrån AFP.

Den amerikanske turisten Michael Dauphinee beskriver Benedictus som en person som föregick med gott exempel.

– Att vara modig nog att erkänna att man inte är vad ens kyrka behöver är ett imponerande beslut. Själv är jag protestant, men som ledare generellt utgjorde han ett gott exempel när det gällde att känna sina egna begränsningar.

Kvarlevorna kommer att ligga på de lit de parade i Peterskyrkan från och med måndag för att katoliker ska kunna visa sin respekt och ta farväl av ex-påven.

"Guds rottweiler"

Benedictus, född Joseph Ratzinger i Tyskland, var som kardinal i flera år prefekt för troskongregationen och något av den katolska kyrkans chefsideolog, med öknamn som "Guds rottweiler" och "pansarkardinalen" för sitt dogmatiska styre.

Han har hyllats som en lysande teolog men tiden som påve kom att överskuggas av övergreppsskandalerna inom kyrkan och Benedictus kritiserades för brist på ledarskap. Ratzinger anklagades också för att som kardinal ha mörkat fall där präster begått sexuella övergrepp på barn. Benedictus blev dock första påve att träffa offer för kyrkans övergrepp och avsatte nästan 400 präster under sina sista år på posten.

Benedictus ledde den katolska kyrkan i åtta år innan han 2013 chockade världen med sitt beslut att på grund av sviktande fysisk och mental hälsa gå i pension. Något liknande hade inte hänt på 600 år och det uttrycktes oro för att den första påven som i modern tid frivilligt lämnat sin post skulle bli en skuggpåve.

Liv i stillhet

Men efter pensionen levde Benedictus ett liv som påve emeritus i stillhet, även om han då och då skapade rubriker genom att uttala sig i böcker, intervjuer och artiklar. Ett exempel är när han i januari 2020 uttryckte motstånd mot att tillåta präster att gifta sig. Pensionen gav honom mer tid att tillbringa i sitt älskade bibliotek – och kanske unnade han sig också en extra Fanta, som rapporteras ha varit en favoritdryck.

Benedictus hälsa försämrades under lång tid men i onsdags meddelade Vatikanen att tillståndet hade förvärrats ytterligare. Efterföljaren påve Franciskus uppmanade då världens katoliker att be för ex-påven.

Benedictus död sätter punkt för den unika situationen med två påvar som samexisterat inom Vatikanens murar. Begravningen av Benedictus sker på torsdag den 5 januari och kommer att ledas av påve Franciskus.

2005 låg Johannes Paulus II:s kropp, den senaste påven som dog, på lit de parade i Apostoliska palatset innan en begravningsmässa hölls på Petersplatsen. Omkring en en miljon människor, inklusive statsöverhuvuden, deltog, enligt nyhetsbyrån AFP.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz konstaterar att den "tyske påven" var speciell – och inte bara för tyskarna. "Världen har förlorat en gestalt som format den katolska kyrkan, en argumenterande personlighet och en smart teolog", skriver han på Twitter.

Petersplatsen i Vatikanstaten.
Petersplatsen i Vatikanstaten.
Fakta: Pontifex emeritus

Född Joseph Ratzinger i Marktl am Inn i Bayern i Tyskland 1927. Föräldrarna hette Joseph och Maria.

1941 gick han som 14-åring med i Hitlerjugend, som de flesta andra tyska ungdomar vid den tiden. 1944 skickades hans klass till Österrikes gräns mot Ungern för att gräva stridsvagnshinder. Strax innan nazisterna kapitulerade 1945 deserterade Ratzinger.

Efter kriget började Joseph Ratzinger och brodern Georg vid samma prästseminarium och prästvigdes 1951.

1977 blev Ratzinger ärkebiskop i München. Fyra månader senare utsågs han även till kardinal av dåvarande påven Paulus VI.

Ratzinger var länge chefsideolog hos påven Johannes Paulus II. I april 2005, efter Johannes Paulus II:s död, valdes han till påve under namnet Benedictus XVI. Han avgick som påve i februari 2013.

Benedictus gjorde sig känd som förespråkare av traditionella katolska värden och lärosatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!