– Han var en sann intellektuell, en konservativ intellektuell som det var väldigt lätt att prata med. Även om vi hade olika utgångspunkter.
– Han var en vänlig och envis man, säger Anders Wejryd.
Ett av de tillfällen när Anders Wejryd, som då var ärkebiskop inom Svenska kyrkan, och den dåvarande påven Benedictus XVI sågs var i samband med att Svenska kyrkan beslutade om att tillåta vigsel för par av samma kön.
Anders Wejryd berättade då mer om hur Svenska kyrkan resonerat.
– Det var ett riktigt minnesfullt och respektfullt samtal. Vi hade olika slutsatser men han sade: "Ja, ni är lutheraner. Då kan ni resonera så där", säger Anders Wejryd och skrattar.
TT: Hur reagerar du på nyheten om hans bortgång?
– Jag visste att han var väldigt dålig. All vår tid är begränsad. Även påvars.
Den tidigare ärkebiskopen Wejryd tror att Benedictus XVI till stor del kommer att bli ihågkommen för det unika i att han valde att lämna sin post innan han dog.
– Han kommer att bli ihågkommen som den som vågade stiga av när han levde. Det var en stor händelse. Många menade att det skulle kunna försvaga påveämbetet. Men han gjorde det och det var betydelsefullt, säger Anders Wejryd.
"Missförstådd och misstolkad"
Katolska kyrkans biskop i Sverige, kardinal Anders Arborelius, är tagen av beskedet.
– Det var inte helt oväntat. Men det är alltid ett hårt slag när någon som man har stått nära har gått bort. Vi är nog alla lite sorgsna, men samtidigt tacksamma för allt som Benedikt har betytt för kyrkan.
Anders Arborelius skriver i ett uttalande att "sällan har en påve blivit så missförstådd och misstolkad av media som Benedikt, som ofta beskrevs som hänsynslös och okänslig."
– Ibland har man föreställt sig honom som en mycket kämpande och auktoritär person. Men egentligen var det en mycket lyssnande person, säger Anders Arborelius.
– Jag slogs alltid över hur ödmjuk och saktmodig han var. Jag brukade alltid säga att han var egentligen en teologiprofessor som hade velat studera i ensamhet och be i ensamhet. De sista åren fick han verkligen leva ett stilla liv i bön och kontemplation.
Arborelius vill lyfta fram Benedictus XVI betydelse för dialog. Både med den lutherska läran och judendomen, men också med det europeiska tänkandet för att förstå Europas situation i dag.
Arborelius betonar även vikten av Benedictus XVI:s böcker om Jesus, och beskriver den tidigare påven som en av vår samtids intellektuellt mest öppna och djupsinniga teologer.
– Han har för många blivit en inspiration att fördjupa sig i Bibelns och traditionens skrifter, men att göra det för att förstå hur vi ska leva som kristna i dag i ett komplicerat samhälle.
Sökte samförstånd mellan religioner
Ulf Jonsson är katolsk präst och professor i religionsfilosofi vid Newmaninstitutet. Han beskriver Benedictus XVI (född Joseph Ratzinger) som en påve som under sin livstid bidrog till förnyelse av kyrkan, men som med tiden kom att uppfattas som kontroversiell i delar av den katolska världen. Bland annat förespråkade han en ökad förståelse mellan religioner.
– Den katolska kyrkan såg länge andra religioner som konkurrenter, men Ratzinger hade linjen att man i stället skulle söka dialog. Under 50- och 60-talet hörde han till kyrkans progressiva, men kom senare att uppfattas som en konservativ teolog. Han själv ansåg att han behöll sin linje men att kyrkan sprang om honom, och jag tycker att det ligger mycket i det, säger Ulf Jonsson.
Benedictus XVI blev 2013 den förste påven att abdikera på drygt 600 år. Enligt Ulf Jonsson var påven framför allt en betydande teolog, forskare och predikant.
– Jag uppskattar honom, men han var en blyg och ganska opraktisk person. Han blev påve eftersom han hade förtroende bland teologer och folk i Vatikanen, men han var inte en ledare för en världsorganisation med mer än en miljard människor på det sättet. Det kommer man inte ifrån.
– Hans styrka var att han var ansvarstagande och att han direkt tog initiativ för att ta sig an övergreppsskandalerna när han blev påve. Han uppmuntrade även teologernas arbete, säger Ulf Jonsson.
"Imponerade"
Svenska kyrkans nuvarande ärkebiskop Martin Modéus skriver i ett inlägg på Facebook att han tänker på och ber för sina katolska vänner.
"Våra kyrkor har olika traditioner och våra uppfattningar i vissa frågor har skiljt sig, men påve Benedictus XVI haft stor betydelse för närmandet mellan lutheraner och katoliker de senaste 50 åren," skriver Martin Modéus.
Även den tidigare ärkebiskopen Antje Jackelén skriver på twitter om Benedictus XVI:s bortgång:
"Lämpligt att pausa och skänka påve Benedictus livsverk en tanke. Hans intellektuella skärpa imponerade. Jag uppskattade särskilt hans tankeväckande samtal med filosofen och sociologen Jürgen Habermas. Må han vila i frid."