Maduro vill ta över större delen av grannen

Bör Venezuela göra anspråk på merparten av grannlandet Guyana? Landets invånare ska besvara den frågan i en folkomröstning, meddelar president Nicolás Maduro.

Venezuelas ledare Nicolás Maduro vill ha folkligt stöd för sina uttalade anspråk på en stor del av grannlandet Guyana. Arkivbild.

Venezuelas ledare Nicolás Maduro vill ha folkligt stöd för sina uttalade anspråk på en stor del av grannlandet Guyana. Arkivbild.

Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Venezuela2023-10-21 09:10

"Jag uppmanar alla venezuelanska män och kvinnor att rösta den 3 december. Låt oss försvara Venezuelas territoriella rättigheter", meddelar Maduro via sociala medier.

Venezuela och Guyana ligger intill varandra vid Sydamerikas norra kust – det större Venezuela till väst och det mindre Guyana till öst. Länderna har sedan länge tvistat om vem som egentligen har rätt till Guayana Esequiba, ett djungelområde på närmare 160 000 kvadratkilometer som ligger väster om floden Esequiba. Där finns potentiellt stora oljefyndigheter.

Området utgör mer än två tredjedelar av Guyanas territorium. Gränsdragningen härstammar från kolonialtiden, då Venezuela lydde under Spanien och Guyana under Storbritannien.

Internationella domstolen i nederländska Haag beslutade i april i år att den har domsrätt i frågan. I september rasade Venezuela mot ett beslut i Guyana att låta ett företag utföra prospektering i omstridda områden till havs.

Socialistledaren Nicolás Maduro har åter etablerat kontroll över Venezuela under de senaste åren, efter kraftigt ifrågasatta val och maktövertaganden, vilka följdes av enorma folkliga protester till stöd för en alternativ regering. Nästa år är det tänkt att hållas ett nytt val i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om