Oppositionsseger i Chávez hemtrakt stoppas

En oppositionskandidat vann guvernörsvalet i Venezuelas tidigare socialistledare Hugo Chávez hemtrakter – mot Chávez bror. Landets högsta domstol har beslutat att riva resultatet.

Freddy Superlano (höger) lyfter sin fru Aurora Superlanos hand i luften inför demonstranter i Barinas. Till vänster står oppositionens frontfigur Juan Guaidó.

Freddy Superlano (höger) lyfter sin fru Aurora Superlanos hand i luften inför demonstranter i Barinas. Till vänster står oppositionens frontfigur Juan Guaidó.

Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

Venezuela2021-12-05 05:45

Freddy Superlano, som företräder partiet VP (Folkets vilja) fick marginellt fler röster än det mäktiga Socialistpartiets (PSUV) kandidat Argenis Chávez, den sittande guvernören som är bror till Venezuelas förre auktoritäre vänsterledare Hugo Chávez.

Domstolen i Caracas meddelar i efterhand att segraren Superlano egentligen inte var kvalificerad att ställa upp i guvernörsvalet i Barinas i västra Venezuela.

Nyval har utlysts till den 9 januari och där får Freddy Superlano inte ställa upp. Beskedet kom tidigare i veckan och i helgen har det hållits demonstrationer runtom i delstaten.

Frun mot ny Chávez?

Nu står det klart att oppositionskandidatens fru Aurora Superlano kommer att ställa upp i hans ställe, rapporterar nyhetsbyrån EFE.

– Efter det som hänt vill alla som inte röstade i Barinas gå och rösta. Folk fick en bitter eftersmak. Att man slår chavismen i Chávez egen hemdelstat … Revansch är inte rätta ordet, men folk såg vad som hände. Det kan bli ännu högre deltagande, sade Freddy Superlano i en intervju med El País tidigare i veckan.

Där berättar han också om sina farhågor att regeringen kommer att ingripa med andra, ljusskygga maktverktyg.

Argenis Chávez har varit guvernör i Barinas sedan 2017 och hans familj har haft makten där sedan 1998. Innan honom var det en annan bror i Chávez-familjen och dessförinnan deras pappa.

Efter valnederlaget och protesterna valde Argenis Chávez dock att avgå i början av veckan. Han kommer inte heller att ställa upp i omvalet, så det är oklart vem Aurora Superlano kommer att ställas mot. Hennes make säger till El País att det troligen blir ännu en Chávez.

Vill väcka uppmärksamhet

Den nationelle oppositionsledaren Juan Guaidó har rest till Barinas för att visa sitt stöd för Superlano och oppositionella demonstranter. Han vill också leda omvärldens och valobservatörernas blickar dit.

– Det som skett i Barinas visar att det inte finns några förutsättningar eller respekt för valet. Men det finns en vilja att kämpa tills det har uppnåtts, sade Guaidó vid ett framträdande.

Landets auktoritäre president Nicolás Maduro är själv ifrågasatt av stora delar av omvärlden till följd av att han efter ett valbakslag 2017 instiftade ett helt nytt parlament, skrev om grundlagen och sedan vann stort i ett tvivelaktigt omval 2018. Trots omfattande protester och krisår har han behållit kontrollen.

De guvernörs- och borgmästarval som hölls i mitten av november präglades enligt europeiska valobservatörer av oegentligheter. PSUV vann guvernörsvalen i 19 av 23 delstater.

Bakgrund: Makten i Venezuela

Venezuelas hårdföre vänsterledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti PSUV för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, vilket innebar att regering och parlament kontrollerades av två olika läger.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny lagstiftande församling som också fick befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas till maj 2018 och där utropades han som segrare. Deltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade det. Valet har dömts ut av stora delar av omvärlden som orättvist och följts av sanktioner från USA och EU.

Den 23 januari 2019 utropade sig talmannen i den ursprungliga nationalförsamlingen, Juan Guaidó, till landets interimspresident med hänvisning till att Maduros presidentmandat inte var legitimt.

Guaidó erkändes omgående av USA och inom några veckor hade över 50 länder erkänt honom som landets legitime ledare.

Maduro beskriver Guaidó som en USA-kontrollerad marionett och hans anspråk som en kupp. Maduro har ekonomiskt kunnat luta sig mot Ryssland och Kina.

En FN-rapport har visat att väpnade grupper lojala med Maduros regering dödat nästan 7 000 personer mellan januari 2018 och maj 2019.

Fyra miljoner människor, över en tiondel av Venezuelas befolkning, beräknas ha flytt landet som länge härjats av en djup ekonomisk kris.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!