USA står fast: Maduro inte legitim

Den tidigare så internationellt omfamnade oppositionsledaren Juan Guaidó är ute ur leken. Men USA har för den sakens skull inte ändrat sig gällande Venezuelas auktoritäre ledare Nicolás Maduro.

Venezuelas ledare Nicolás Maduro är inte Venezuelas rättmätige ledare, insisterar USA. Arkivbild.

Venezuelas ledare Nicolás Maduro är inte Venezuelas rättmätige ledare, insisterar USA. Arkivbild.

Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

Venezuela2023-01-04 14:36

– Vår inställning till Nicolás Maduro ändras inte. Han är inte Venezuelas legitima ledare, säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price vid en pressträff.

– Vi erkänner fortsatt den enda demokratiskt valda institution som återstår i Venezuela i dag, och det är nationalförsamlingen som valdes 2015.

Det innebär också att statliga venezuelanska tillgångar i USA – vilket i huvudsak handlar om den statliga oljejättens tillgångar – fortsatt kommer att stå till den folkvalda nationalförsamlingens förfogande.

Befintliga sanktioner ligger kvar, enligt Ned Price.

Strax före nyår röstade den ursprungliga nationalförsamlingen, som nu saknar makt i Venezuela, för att upplösa Juan Guaidós övergångsregering som utropades som ett alternativt och demokratiskt styre för fyra år sedan.

Den våg av motstånd som Maduro mötte då har näst intill lagt sig. Nicolás Maduro kan finna visst stöd i att vänsterledare har tagit makten i flera grannländer. Inte minst har Colombias president Gustavo Petro börjat knyta nya band till Venezuela.

Bakgrund: Makten i Venezuela

Venezuelas hårdföre vänsterledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti PSUV för första gången på 17 år majoriteten i landets nationalförsamling. Det innebar att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny lagstiftande församling som också fick befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas till maj 2018 och där utropades han som segrare. Deltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade det. Valet har dömts ut av stora delar av omvärlden som orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Den 23 januari 2019 utropade sig talmannen i den ursprungliga nationalförsamlingen, Juan Guaidó, till landets interimspresident med hänvisning till att Maduros presidentmandat inte kunde anses vara legitimt.

Guaidó erkändes omgående av USA och inom några veckor hade över 50 länder erkänt honom som Venezuelas legitime ledare.

Maduro har beskrivit Guaidó som en USA-kontrollerad marionett och hans anspråk som en kupp. Maduro har ekonomiskt kunnat luta sig mot Ryssland och Kina.

En FN-rapport som kom sommaren 2021 visade att väpnade grupper lojala med Maduros regering då hade dödat nästan 7 000 personer mellan januari 2018 och maj 2019.

Fyra miljoner människor, över en tiondel av Venezuelas befolkning, beräknas ha flytt landet som länge härjats av en djup ekonomisk kris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!