Venezuelas hot mot Guyana blir FN-fråga

FN:s säkerhetsråd möts bakom stängda dörrar på fredagskvällen med anledning av den snabbt eskalerande konflikten mellan Venezuela och Guyana.

En muralmålning i Venezuelas huvudstad Caracas som visar hur Essequiboregionen i Guyana kunde vara en del av Venezuela.

En muralmålning i Venezuelas huvudstad Caracas som visar hur Essequiboregionen i Guyana kunde vara en del av Venezuela.

Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Venezuela2023-12-08 02:52

Mötet sker på initiativ av Guyana, som hävdar att Venezuelas agerande i den oljerika regionen Essequibo "hotar internationell fred och säkerhet".

Trots internationella protester hölls i söndags en folkomröstning med frågan om Essequibo (även stavad Esequiba) i grannlandet Guyana egentligen ska tillhöra Venezuela.

Enligt venezuelanska myndigheter deltog 10,5 miljoner av landets 20,7 miljoner röstberättigade invånare, och 95 procent röstade ja.

Så sent som förra fredagen beslutade Internationella domstolen (ICJ) i Haag att Venezuela inte får agera på något sätt som kan förändra kontrollen över regionen. Men Venezuela erkänner inte FN-domstolens roll i tvisten och genomförde folkomröstningen som planerat.

"Provokation"

Bara dagar senare föreslog president Nicolás Maduro att ett lagförslag om att utropa Essequibo till ny provins i Venezuela skulle skickas till parlamentet för omröstning.

På torsdagen meddelade USA att man ska genomföra gemensamma militärövningar med Guyana, något som den venezuelanske försvarsministern Vladimir Padrino Lopez kallade för en "beklaglig provokation", i ett inlägg på X, tidigare Twitter.

Samtidigt uttrycker Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva oro över eskaleringen.

– Är det något vi inte vill ha i Sydamerika, så är det krig, sade han.

Cameron varnar

Venezuela saknar rätt att på egen hand agera i den långvariga konflikten om en oljerik region som tillhör grannen Guyana, enligt Storbritanniens utrikesminister David Cameron.

– Landsgränserna fastställdes 1899. Jag ser absolut inga skäl till ett ensidigt agerande från Venezuelas håll, sade Cameron på en pressträff med USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Konflikten går tillbaka till 1800-talet, då den unga nationen Venezuela grälade med europeiska kolonialmakter om vattenvägar och guldfyndigheter i området. Guyanas dåvarande kolonialherre Storbritannien fick rätt i en skiljedom 1899, men Venezuela har senare invänt att det beslutet berodde på stormakternas mygel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!