Alarmerande många sjökor döda i Florida

Amerikanska myndigheter utreder en kraftig ökning av antalet döda sjökor i Florida.

Det höga antalet döda manater förbryllar. Arkivbild.

Det höga antalet döda manater förbryllar. Arkivbild.

Foto: John Minchillo/AP/TT

Vetenskap & teknologi2021-03-26 06:29

Omkring 540 manater, eller sirendjur som de också kallas, har hittats i vattnen utanför delstaten hittills i år. Det kan jämföras med de totalt 175 som dör i området ett normalt år.

Floridas fisk- och naturskyddsmyndighet FWC uppger att bristande tillgång på föda kan vara en bidragande orsak till ökningen. Bland annat har sjögräs – huvudfödan för djuren – minskat betydligt.

Sjögräset växer nära havsbotten och kan dö när vattenföroreningar orsakar algblomning, som förhindrar solstrålarna från att ta sig ned till bottnen.

Totalt beräknas det för närvarande finnas fler än 7 500 manater utanför Florida.

– Den här är, såvitt vi kan bedöma, en isolerad händelse. Vi kan inte med säkerhet säga att hela manatpopulationen är i fara, säger Larry Killmar vid Zoo Tampa, som har ett intensivvårdscenter för djuren.

Han tillägger att mer forskning behövs.

Fakta: Sjökor

Sjökor, eller sirendjur som de också kallas, påminner lite om en säl, men är närmast släkt med elefanten.

Det rör sig om däggdjur som är helt anpassade för ett liv i vatten, där de främst lever av sjögräs. Alla sjökor är hotade.

Sjökorna delas upp i manater och dugonger. Manaterna finns utanför Västafrikas kust (Senegalmanat), i Amazonasfloden (Amazonmanat) och omkring Västindien, östra Mexiko och upp mot Florida (lamantin). Dugongen, som bara finns i en art, lever vid kustområden kring Indiska oceanen och delar av västra Stilla havet.

Källa: Världsnaturfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!