Argentinas president har covid-19

Argentinas president Alberto Fernández har testat positivt för covid-19, enligt ett uttalande på presidenten konto på den sociala medieplattformen Twitter. Han har vaccinerats tidigare i år.

Den covid-19-smittade Argentina President Alberto Fernandez har fått två doser av det ryska covid-19-vaccinet Sputnik V. Arkivbild

Den covid-19-smittade Argentina President Alberto Fernandez har fått två doser av det ryska covid-19-vaccinet Sputnik V. Arkivbild

Foto: Esteban Collazo AP/TT

Vetenskap & teknologi2021-04-03 07:37

Än så länge rör det sig om ett positivt så kallat snabbtest som togs sedan presidenten fått huvudvärk och lätt feber. Alberto Fernández väntar nu på svar från ett reguljärt så kallat PCR-test.

"Jag är i god fysisk form", skriver Fernández, som fyllde 62 år i fredags.

"Jag skulle ha velat avsluta min födelsedag utan denna nyhet, men jag är vid gott mod", tillägger han.

Fernández har i januari och februari i år fått två doser av det ryska Sputnik V-vaccinet. Han är, sedan han testat positivt, isolerad i enlighet med gällande smittskyddsregler, men fortfarande i tjänst.

Argentinas vice president är ex-presidenten Cristina Fernández de Kirchner, som trots att hon delar halva efternamnet inte har några släktband till den sittande presidenten.

Argentina, med totalt 44 miljoner invånare, har drabbats hårt av pandemin trots omfattande nedstängningar. 2,3 miljoner fall av covid-19 har bekräftats och mer än 56 000 människor har mist livet i virussjukdomen.

I landets vaccinationsprogram har än så länge 682 868 invånare vaccinerats, med fokus på äldre och sjukvårdspersonal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!