Brittisk spionjakt med hjälp av AI

Brittiska underrättelsemyndigheten GCHQ utökar sitt användande av artificiell intelligens för att komma åt trollfabriker och brottslingar.

En GCHQ-anställd framför en skärm under en cyberattacksövning 2014.

En GCHQ-anställd framför en skärm under en cyberattacksövning 2014.

Foto: Alastair Grant/AP/TT

Vetenskap & teknologi2021-02-25 02:57

Brittiska underrättelseorganet GCHQ:s chef Jeremy Fleming säger att utvecklingen av artificiell intelligens (AI) har stor betydelse för hur organisationen arbetar, och att det redan i dag är "ovärderligt för många av våra uppdrag".

"Även om denna teknologiska utveckling utan motstycke har stora möjligheter, innebär den också betydande etiska utmaningar för hela samhället, inklusive GCHQ", säger han i ett pressmeddelande.

Bättre än människor

AI och maskininlärning kan användas för att se mönster i stora mängder data och därigenom avslöja spioner och upptäcka cyberattacker, i en skala och omfattning som är omöjlig för människor.

GCHQ (Government Communications Headquarters) sysslar bland annat med signalspaning och cybersäkerhet, och uttalandena kommer i samband med en rapport från organet om de etiska frågeställningarna kring AI.

Jagar trollfabriker

Myndigheten har i flera år använt grundläggande AI, bland annat för översättning. Exakt hur GCHQ har tänkt sig att använda tekniken framöver avslöjas inte, men man nämner möjligheten att hitta och spåra olika cyberhot, som skadlig kod. Organet tänker sig också att man kan jaga pedofilnätverk, bland annat genom att analysera bilder och meddelanden, liksom att spåra de komplexa labyrinterna av ekonomiska överföringar som används.

GCHQ uppger även att illasinnade stater använder sig av tekniken för att underminera fria samhällen, bland annat genom att sprida desinformation, och att man kan använda AI för att försvara sig mot dem. Myndigheten hoppas bland annat att så kallad trollfabriker kan upptäckas, så att nätoperatörer kan agera mot dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!