I Danmark sattes i slutet av förra veckan ett trist rekord. Med nästan 1 000 nya bekräftade fall av coronasmitta under söndagen noterades det högsta antalet för en 24-timmarsperiod sedan pandemin började.
För att bromsa smittspridningen infördes i veckan nya restriktioner i landet. Deltagargränsen för offentliga sammankomster sänks från 50 till tio personer och krav på munskydd införs i offentliga inomhusmiiljöer.
Lars Østergaard, överläkare vid universitetssjukhuset i Århus och professor vid universitetet i Århus, tycker dock inte att man bör kalla den en "andra våg".
– Personligen gillar jag inte att prata om "vågor" i epidemiologiska sammanhang då det finns så många olika faktorer som påverkar spridningen i ett samhälle. Gör man det så kan man nog inte kalla detta för en andra våg ändå då vi vid tidigare tillfällen upplevt en uppgång efter våren, säger han.
– Vi har över 1 000 nya fall varje dygn och r-talet är runt 1,2 så ja, det är en ökning, eller "en våg" om man nu vill kalla det så.
Munskydd – det nya svarta
Danmark är långt från ensamma om att brottas med ny smittspridning.
I dagarna rapporterade även norska myndigheter den högsta dagliga ökningen av smittfall under pandemin.
"Norge befinner sig i en situation där vi ser att det finns en ökning av smittan men också en ökning av antalet utbrott som upptäcks och hanteras", säger Line Vold, avdelningschef på norska Folkhelseinstituttet (FHI), i en skriftlig kommentar till TT.
"Men vi är trots det oroade över smittspridningen", lägger hon till.
Line Vold menar att åtgärderna gör att Norges nuvarande situationen skiljer sig från vårens.
"Åtgärder har införts både nationellt och på lokal nivå där vi ser utbrott och högre infektionsnivåer. Ansträngningar görs för att intensifiera testning, infektionsdetektering och karantän".
De nya åtgärderna i landet innebär bland annat att maxantalet för arrangemang inomhus minskas från 50 till 20 och gränsen för arrangemang utomhus sänks från 200 personer till 50 personer.
Utöver detta finns lokala restriktioner – även i Oslo är det munskydd som gäller på platser där en meters avstånd inte går att garantera.
"Explosionsartad smitta"
Även i Finland har restriktionerna skärps till följd av en uppgång i smitta.
– Smittoläget har försämrats i Finland. Från att ha haft nästan inga fall så har det ökat, på vissa håll mer än andra, berättar Peter Nieminen, överläkare på Vasa centralsjukhus.
– Men det är väldigt lugnt jämfört med Sverige, lägger han snabbt till.
Landskapet Österbotten, där Vasa är beläget, är en av de platser där smittan ökat.
– Vi hade en explosionsartad spridning i samband med att studenterna kom tillbaka för tre-fyra veckor sedan. Från att ha haft 100 fall totalt så rapporterades över 700 nya fall inom loppet av ett par veckor.
Men inte längre. Smittspridningen i landskapet har redan avtagit. Peter Nieminen som sitter i den arbetsgrupp som fattar beslut om landskapets restriktioner berättar hur det gick till.
– Till skillnad från Sverige så lägger vi mycket tid på smittspårning. Både de som testas positivt och de som varit i kontakt med denna sätts sedan i karantän, ingen frivillig karantän utan en lagstadgad sådan.
– I Vasa var 2 500 personer i karantän när spridningen var som värst.
Lågt antal i Finland
I Finland, liksom i Sverige, fattas många beslut vad gäller smittskyddsåtgärder på lokal nivå. Åtgärderna anpassas till coronaläget i varje landskap.
I både Österbotten och Nyland, där huvudstaden Helsingfors ligger, råder sedan en tid tillbaka krav på munskydd på en rad platser – på vissa håll även arbetsplatser och skolor.
– När man går till affären ser man ingen utan munskydd, folk är duktiga på att följa rekommendationerna, berättar Peter Nieminen.
Finland sticker ut med sitt låga antal smittade – endast strax över 15 000 har här testats positiva.
TT: Varför tror du att smittan är lägre i Finland jämfört exempelvis Sverige?
– Man stängde ner här i våras och det blev dyrt men var nog ganska bra. Vi har valt en strategi som fungerat för oss. Vi kan dock inte säga vad som är rätt för andra.
– Finnar brukar hålla sociala avstånd oberoende av virus så det har kanske hjälpt, säger Peter Nieminen avslutande.
Antalet människor som sedan pandemins början har mist livet med konstaterad corona i Norge, Danmark och Finland skiljer sig avsevärt från Sverige. Enligt den officiella statistiken i respektive land har 281 personer avlidit i Norge, i Danmark 716 och i Finland 354. I Sverige är motsvarande siffra över antalet coviddöda 5 938.
Totalt 124 355 hade på fredagen bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.