Det är inte bara kunden utan munskydd som riskerar böter, utan även butiken.
– Vi undrar hur långt vi ska gå om en person inte reagerar på vår avvisning. Ska vi hota med att ringa polisen, med risk för att en verbal konflikt urartar till en fysisk konflikt? säger John Wagner, direktör i branschorganisationen De Samvirkende Købmænd.
Barn under tolv år är undantagna från kravet, liksom personer med psykiska eller fysiska handikapp som gör att de inte kan bära munskydd eller visir.
Skolor och biografer
De nya åtgärderna som vidtas för att bromsa coronasmittan omfattar alla offentliga inomhusmiljöer. Utöver butiker gäller det även på till exempel skolor, vårdinrättningar, teatrar och biografer.
Danskarna har redan vanan inne, eftersom samma krav sedan tidigare gäller i kollektivtrafiken och på restauranger och kaféer, förutom när man sitter stilla till bords.
Butikskedjan Coop kommer inte att dela ut munskydd till sina kunder, berättar kommunikations- och analyschef Lars Aarup.
– Skulle man ha glömt sitt munskydd får man vända sig till personalen, så får man köpa ett litet paket munskydd.
Vissa skeptiker
Hittills har det varit stor acceptans bland danskarna för coronarestriktionerna. Men när det gäller munskydd finns det vissa skeptiker, uppger professor Michael Bang Petersen vid Aarhus universitet för Jyllands-Posten.
Sedan den 13 maj får en grupp på omkring 500 personer återkommande rapportera om hur de agerar i förhållande till pandemin och vad de anser om olika restriktioner. Undersökningarna, som görs inom det så kallade Hope-projektet , visar att 70 procent står bakom kravet på munskydd.