EU kritiserar Kinas processer mot kritiker

EU kritiserar domen mot den kinesiska medborgarjournalisten Zhang Zhan som rapporterat kritiskt om virusutbrottet i Wuhan. Bryssel uppmanar också Peking att ge en rad aktivister en rättvis domstolsprövning.

Den kinesiska medborgarjournalisten Zhang Zhan i Wuhan i april i år.

Den kinesiska medborgarjournalisten Zhang Zhan i Wuhan i april i år.

Foto: Melanie Wang/AP/TT

Vetenskap & teknologi2020-12-29 14:40

"Enligt trovärdiga källor har Ms Zhang utsatts för tortyr och dålig behandling under interneringen och hennes hälsotillstånd har försämrats allvarligt", säger Peter Stano, utrikespolitisk EU-talesperson, enligt ett uttalande.

Zhangs rapporter om överfulla sjukhus och hårdhänta myndigheter i Wuhan under pandemin gick stick i stäv med de officiella beskrivningarna.

Enligt Zhangs advokat greps hon i maj, anklagad för att ha "startat bråk och framkallat problem" – en brottsrubricering som i Kina ofta används för att tysta oliktänkande.

I dagarna dömdes hon till fyra års fängelse.

EU kräver nu att hon – liksom flera fängslade jurister och aktivister i Kina – genast släpps fria.

Stano pekar på tio prodemokratiska aktivister från Hongkong som på måndagen ställdes inför rätta i staden Shenzhen i Kina, liksom på två andra gripna aktivister.

"De anklagades rättigheter till en rättvis rättegång och en korrekt rättsprocess – i enlighet med internationella lagar om mänskliga rättigheter och enligt Kinas straffrättsliga lagar – har inte respekterats", står det i uttalandet.

Också FN och flera länders regeringar har kritiserat gripandena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!