G7-ledarna uppmanar det stora landet i öst att respektera mänskliga rättigheter och friheter, i synnerhet i Xinjiang (där den muslimska uigurbefolkningen utsätts för övergrepp). En hög grad av självstyre i Hongkong – i enlighet med det sino-brittiska avtalet från 1997 – förordas också liksom fred och stabilitet omkring Taiwansundet.
Vidare varnar G7 Kina för att man kommer att agera gemensamt mot handlande som "underminerar en rättvis och transparent global ekonomi". Men, skriver ledarna, "vi kommer att samarbeta med Kina kring globala utmaningar när det ligger i våra gemensamma intressen".
Biden: Amerika tillbaka
– Samtliga runt bordet har förstått och förstår både allvaret och utmaningarna vi står inför, och våra stolta demokratiers ansvar för att kliva fram och leverera till resten av världen, sade USA: s president Joe Biden på den presskonferens han höll efter att mötet avslutats.
Biden betonade också att G7-mötet varit starkt "samarbetsinriktat och produktivt".
– Amerika är helt och hållet tillbaka med ett totalt engagemang, lovade USA:s president som också förklarade att han avsåg att vara "väldigt tydlig" gentemot Rysslands president Vladimir Putin när han träffar denna på onsdag i Genève i Schweiz.
Kina svarar direkt
Uppmaningen till Världshälsoorganisationen (WHO) att göra en "transparent, expert-ledd och vetenskapligt underbyggd" studie – i bland annat Kina – för att ta reda på hur covid-19 uppkom, finns också med i slutdeklarationen.
Kina slog tillbaka redan innan formuleringarna i slutdeklarationen var kända.
"Dagarna då globala beslut dikteras av en lite grupp länder är över för länge sedan", sade en talesperson för Kinas ambassad i London.
Coronaviruspandemin låg högt upp på mötets dagordning och ledarna enades om att skapa en hälsopakt så att världen står bättre rustad i händelse av en ny, framtida pandemin. Stormaktsklubben lovat också att ge minst en miljard vaccindoser till behövande och hårt coronavirusdrabbade länder.
Annat stöd, i form av infrastruktursatsningar, är också att vänta för sådana nationer. Detta sedan G7:s ledare ställt sig bakom Joe Bidens projekt "Bygg upp världen bättre", som syftar till att konkurrera med Kinas "nya sidenvägen".
Historiska beslut
G7-mötet har i tre dagar samlat stats- och regeringschefer från Frankrike, Kanada, Tyskland, Italien, USA, Japan och värdlandet Storbritannien vid engelska Cornwalls böljande stränder. I snabbt tempo – och tillsammans med inbjudna gäster – har även frågor om ekonomisk återhämtning samt hot- och säkerhet avhandlats. Ett stort fokusområde, och temat för söndagens samtal, var klimatet.
– Ni står inför de viktigaste besluten i mänsklighetens historia, sade sir David Attenborough, zoolog och legendarisk naturprogramledare, i ett förinspelat budskap till ledarna rapporterar brittiska BBC.
– Vårt klimat värms snabbt. Det råder det inga tvivel om. Våra samhällen och länder är ojämlika, det är sorgligt nog uppenbart. . . och frågan är om vi är på väg att destabilisera hela planeten.
2021 – en vändpunkt
I mötets slutdeklarationen heter det att 2021 bör bli en vändpunkt för planeten och att man åtagit sig att få till en grön omställning för att få ned utsläppen.
Siktet är enligt deklarationen inställt på att skapa förutsättningar för att ha det så kallade 1,5-gradersmålet i Parisavtalet inom räckhåll och att nettoutsläppet av växthusgaser ska ligga på noll senast 2050.