Kalkylerad risk i danska viruslättnader

Danmark lyfter gradvis smittskyddsrestriktioner. –Vi tar en kalkylerad risk. Men det har ett pris, säger statsminister Mette Frederiksen (S).En dansk undersökning visar att risken att läggas in på sjukhus är högre med den nya virusvarianten.

Jakob Ellemann-Jensen, partiledare för oppositionspartiet Venstre, vill öppna det danska samhället mer än vad den sittande S-regeringen vill. Arkivbild.

Jakob Ellemann-Jensen, partiledare för oppositionspartiet Venstre, vill öppna det danska samhället mer än vad den sittande S-regeringen vill. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vetenskap & teknologi2021-02-24 10:21

Danmark markerade på onsdagen en förändring i mängden restriktioner. Det innebär en boost för ekonomin – men också väntat hårt tryck på sjukvården. Danmarks S-regering går "precis så långt" den kan när smittskyddsrestriktionerna lyfts gradvis.

– Det är inte en ny strategi, men det är en kalkylerad risk, sade Frederiksen på en presskonferens i regeringskansliets spegelsal Köpenhamn på onsdagseftermiddagen..

– Vi får fler smittade och fler inlagda, befarade Frederiksen som svar på en journalistfråga.

– Det kommer med ett pris.

Ökad risk för inläggning

På presskonferensen meddelade också Danmarks sjukvårdsminister Magnus Eunicke (S) att det är större risk att bli inlagd på sjukhus om man smittas med den nya coronavirusvarianten med beteckningen B117, och som först upptäcktes i Storbritannien, jämfört med den först kända varianten.

Av 2 155 personer som smittats av varianten B117 lades 128 in på sjukhus, enligt en dansk studie. Andelen sjukhusinläggningar är därmed 64 procent högre än för dem som smittats med andra varianter, skriver Reuters.

Studien "är i linje med brittiska studier" sade Eunicke. B117, som först upptäcktes i november, är den ledande virusvarianten i Danmark. Omkring 60 procent av dem som smittas i Danmark har nu B117.

Sjukvårdsministern gick inte in i detalj på hur omfattande undersökningen var. Den har genomförts av danska myndigheter.

– Det är klart att resultatet av undersökningen gör oss nödgade att ta till matematiska modeller och dimensioneringar för att bedöma hur mycket vi kan öppna upp, sade Henrik Ullum, direktör på danska smittskyddsinstitutet Statens Serum Institut

Butiker och skolor

Beslutet om ökad öppning träder i kraft på måndag och berör bland annat butiker, skolor i vissa delar av landet samt kultur- och idrottsverksamhet som kan bedrivas utomhus. Täta covidtester ingår i strategin.

– Pandemin prövar vår uthållighet, vår tålmodighet och till ökande grad vår sammanhållning, sade statsminister Mette Frederiksen (S) i ett tal inför en presskonferens. Hon vädjar till danskarna att hålla ut de närmaste månaderna, fram till sommarsemestrar.

Statsministern vill bjuda in samtliga partier i folketinget för att diskutera nästa steg i utfasningen av restriktioner. Hon säger samtidigt att "många, många danskar" snart vaccineras.

– Vi är eniga om ändamålet: att Danmark åter ska öppnas helt och hållet, sade Frederiksen..

Fler inlagda

Ställningstagandet får konsekvenser på flera plan i samhället. Att butikerna öppnar väntas boosta den danska ekonomin med över 2 miljarder danska kronor i månaden, enligt finansdepartementet. Men samtidigt väntas sjukhusinläggningarna gå upp, från nuvarande 238 fall till omkring 880 i april.

Samtidigt förlängs en rad restriktioner till och med den 5 april. Det avråds fortsatt för utlandsresor till hela världen och exempelvis restauranger, barer, frisörer och gym ska hålla stängt. Detsamma gäller idrotts- och kulturverksamheter som bedrivs inomhus.

Regeringen har följt en expertgrupps råd om en gradvis öppning av samhället och beslutet fattas tillsammans med de tre stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten.

Under tisdagskvällen lämnade de borgerliga oppositionspartierna Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance och Nye Borgerlige förhandlingarna. Partierna vill se en mer omfattande öppning av samhället.

– Vi har suttit i diskussioner med regeringen i över sex timmar och lagt fram våra synpunkter, men har fått veta att de inte är i linje med regeringens åsikter. Vi vill öppna mer (än vad regeringen vill). Och det var därför vi uppmanades att gå, sade Venstreledaren Jakob Ellemann-Jensen.

Lämnade självmant

Regeringen tillbakavisar uppgifterna och hävdar att exempelvis Venstre självmant lämnade förhandlingarna.

Radikale Venstres partiledare Sofie Carsten Nielsen varnar för att den politiska oenigheten kan påverka människors vilja att följa myndigheternas rekommendationer.

– Det är djupt beklagligt att det är så här splittrat. Både oppositionen och regeringen har ett ansvar för att det har blivit så här, sade Carsten Nielsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!