Kina skickar rymdsond till Stormarnas ocean

Kina planerar att skicka en obemannad rymdfarkost till månen den kommande veckan. Målet är att hämta prover från ett tidigare outforskat område. Det är det första försöket att ta hem prover från månen sedan 1970-talet.

Kina planerar att skicka en sond för att hämta hem månsten nästa vecka. Arkivbild.

Kina planerar att skicka en sond för att hämta hem månsten nästa vecka. Arkivbild.

Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Vetenskap & teknologi2020-11-22 07:50

Rymdsonden Chang'e-5, uppkallad efter den kinesiska mångudinnan, kommer att leta efter material som kan hjälpa forskare att förstå månens ursprung och hur den uppstått.

Sondens uppgift är att samla två kilo prover från Stormarnas ocean, en stor lavaslätt på månens östa sida. Området har inte blivit undersökt tidigare.

Det amerikanska rymdprogrammet Apollo samlade mellan åren 1969 och 1972 in 382 kilo sten och jord, men från ett område som motsvarar mindre än hälften av månens yta. Sovjetunionen genomförde tre lyckade insamlingar av prover under 1970-talet i sitt Luna-program, bland annat från Farornas hav.

Fjärranalyser tyder dock på att det finns en mycket större variation av stenar, mineraler och tidsperioder än vad som finns i Apollo- och Luna-samlingarna.

Om Chang'e-5 lyckas med sitt uppdrag kan det bidra till att få svar på frågor som hur länge månens inre var vulkaniskt aktivt och när dess magnetfält, nyckeln till att skydda allt liv mot solens strålning, försvann.

Fakta: Människan och månen

Det första objektet tillverkat av människor som nått månen var den sovjetiska Luna 2 som kraschlandade 1959.

1969 landade Apollo 11 på månen och amerikanen Neil Armstrong blev den första människan att sätta sin fot på månens yta.

Kina gjorde sin första månlandning 2013. I januari 2019 landade rymdsonden Chang'e-4 på månens baksida, något inget land lyckats med tidigare.

En handfull andra länder, bland annat Japan och Indien, har gjort försök att skicka farkoster till månen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!