Kina-sond borrar sig ner i "Stormarnas ocean"

Den kinesiska sonden Chang'e-5 har borrat sig ner i månytan, och är nu i färd med att "samla markprover som planerat". Sonden har mindre än två veckor på sig innan den dödliga månnatten inträder.

Chang'e 5 fotograferar delar av sin egen skugga på månytan. Bild från kinesiska rymdorganet CNSA.

Chang'e 5 fotograferar delar av sin egen skugga på månytan. Bild från kinesiska rymdorganet CNSA.

Foto: CNSA/AP/TT

Vetenskap & teknologi2020-12-02 11:00

Kinas rymdstyrelse CNSA kungör efter landningen i tisdags att de första faserna av arbetet, däribland borrningen av hål i månytan, gått bra.

Chang'e-5, döpt efter den kinesiska mångudinnan, har i uppdrag att ta med sig månmaterial tillbaka till jorden. Syftet är att lära sig mer om månens ursprung och vulkaniska aktivitet.

Något liknande uppdrag har inte genomförts sedan USA:s och Sovjetunionens månprojekt på 1960- och 1970-talen, senast sovjetiska Luna 24 år 1976. Och den kinesiska sonden har landat på den hittills outforskade lavaslätten Oceanus Procellarum ("Stormarnas ocean").

Där ska den samla in ungefär två kilo material, rapporterar tidskriften Nature. Proverna ska dels samlas upp från markytan, dels från det två meter djupa hål sonden har borrat.

Thomas Zurbuchen, expert på USA:s rymdstyrelse Nasa, gratulerar Kina till att landet lyckats med landningen – en i rymdkretsar ökänt knepig utmaning.

"Detta är inget enkelt uppdrag", twittrar han. "När proverna som samlats in återkommer till jorden hoppas vi att alla kan dra nytta av studierna av denna ovärderliga last".

Planen är att Chang'e-5 ska jobba på månytan i ett par dygn. I praktiken har sonden ungefär två jordveckor på sig. Sedan går solen ned över Stormarnas ocean, och då blir det så brutalt kallt att sonden går sönder om den inte gett sig av.

CNSA:s prognos är att Chang'e-5 ska landa på jorden igen, i Inre Mongoliet, den 16 eller 17 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!