Klockan 01.27 natten mot måndag, svensk tid, tändes startraketerna på bärraketen Falcon 9 vid Kennedy Space Center och astronauterna Mike Hopkins, Victor Glover och Shannon Walker, från USA, samt Soichi Noguchi, från Japan, satte kurs mot rymdstationen ISS.
– Vilken sjuhelsikes åktur, sade Mike Hopkins en timme efter start, inifrån rymdkapseln Dragon, som besättningen döpt till Resilience.
– Det var många leenden, fortsatte han.
Borta i sex månader
Runt klockan 05 natten mot tisdag, beräknas han och hans kollegor vara framme vid ISS. Där ska de vara i sex månader och genomföra olika forskningsprojekt.
Space X, som leds av den omtalade entreprenören Elon Musk, skickade redan tidigare i år upp två Nasa-astronauter till ISS. Men formellt sett var det bara en sista testrunda. Detta är därmed första gången som astronauter sänds ut i rymden på fullfjädrat operativt uppdrag i en privatägd farkost, enligt Nasa.
Uppskjutningen skulle egentligen ha skett på lördagskvällen lokal tid, men den flyttades fram ett dygn på grund av att ogynnsamma vindar skulle ha försvårat den komplicerade manövern att få Falcon 9:s återanvändbara första raketsteg att landa på en plattform mitt i Atlanten.
Landade på plattform
Tolv minuter efter start separerade Dragon med bärraketen och började flyga fritt mot ISS. Falcon 9:s första raketsteg landade som planerat på plattformen "Just read the instructions", en landning som Space X lade ut på Twitter. Steget väntas användas för att skjuta upp ytterligare två bemannade expeditioner nästa år.
Medan tidigare generationer av rymdraketer, och även de nuvarande modeller som används av exempelvis Ryssland, blev skrot efter en uppskjutning satsar Space X hårt på återanvändning. Under utvecklingsarbetet var det flera som exploderade eller landade i havet, innan man i december 2015 gjorde den första lyckade landningen på land. I april 2016 lyckades man sedan landa på en plattform i havet.
Det är dock bara första steget, den nedre och största delen av raketen, företaget har lyckats göra återanvändningsbart. Förutom kapseln har Falcon 9 även ett andra raketmotorsteg, men det följer med mycket längre upp i rymden, och att sedan få ner det oskatt till jordytan igen har visat sig för svårt – än så länge.