Nya fynd ger ledtrådar om Stonehenge

Gravar från bronsåldern och föremål från yngre stenåldern har upptäckts i utgrävningar vid den mytomspunna stensättningen Stonehenge i Storbritannien.

Förhistoriska fynd har gjorts vid utgrävningar inför ett planerat tunnelbygge vid Stonehenge. Bilden är tagen den 24 januari.

Förhistoriska fynd har gjorts vid utgrävningar inför ett planerat tunnelbygge vid Stonehenge. Bilden är tagen den 24 januari.

Foto: Andrew Matthews/PA via AP/TT

Vetenskap & teknologi2021-02-04 18:39

Arkeologer arbetar i området omkring världsarvet inför ett kontroversiellt tunnelbygge.

Bland annat har de hittat ett föremål i skiffer som tros ha varit del av någons käpp eller klubba, i en grav som beräknas ha blivit grävd för omkring 4 000 år sedan, rapporterar The Guardian. Inte långt därifrån låg kvarlevorna av ett litet barn begravda tillsammans med en bägare.

Flera gravar har hittats och i dem har det funnits föremål av sten och till exempel koppar, samt horn från kronhjort.

– Varje detalj låter oss skapa en bild av vad som hände i området innan, under och efter byggandet av Stonehenge. Varje liten bit ger den bilden lite mer skärpa, säger arkeologen Matt Leivers till tidningen.

I ett C-format område som har grävts fram tror man att människor har utfört olika arbeten och hantverk. Där fanns bland annat brända bitar av flinta som tyder på detta. Formationen har kunnat dateras då det i ett av dess diken fanns en nästan helt intakt bronsålderskruka.

Tunnelbygget är tänkt att starta år 2023, för att gräva ned den bilväg som passerar alldeles intill Stonehenge. Det pågår dock rättsfall i ärendet då kritiker anser att det ofrånkomligen kommer förstöra mängder av ännu oupptäckta fornminnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!