Obama sågar coronahantering – igen

Utan att peka ut någon enskild person kritiserade USA:s förre presidiet Barack Obama den nuvarande regeringens coronaåtgärder när han talade till avgångsstudenter. –Om världen ska bli bättre så kommer det att bli upp till er, sade han enligt CNN.

USA:s förre presidenten Barack Obama är kritisk till hur den nuvarande regeringen hanterar coronapandemin. Arkivbild.

USA:s förre presidenten Barack Obama är kritisk till hur den nuvarande regeringen hanterar coronapandemin. Arkivbild.

Foto: Nam Y. Huh/AP/TT

Vetenskap & teknologi2020-05-17 02:35

USA:s förre presidenten Barack Obama gav sin efterträdare en indirekt känga gällande coronahanteringen under en digital examensceremoni för universitetsstudenter.

– Många av de (ansvariga politikerna) låtsas inte ens ta ansvar, sade Obama apropå pandemins konsekvenser, utan att peka ut någon enskild person.

Liknande uttalanden kom från Obama senare på lördagen, amerikansk tid, men då riktat till avgångsstudenter i gymnasiet i ett tv-sänt tal.

Förra veckan rapporterades att Obama i ett samtal med tidigare medarbetare hade kallat regeringens hantering en "helt kaotisk katastrof".

Den förre presidenten har fram tills nu hållit en låg profil, framför allt vad gäller kommentarer om den nuvarande presidenten Donald Trump och hans regerings agerande.

Obama talade även om hur hälsokrisen i landet visar på brister USA:s vårdsystem och att det framför allt drabbar svarta amerikaner.

– En smitta som den här belyser bara de underliggande ojämlikheterna och extra bördorna som svarta grupper historiskt sett har haft att göra med i detta land, sade han under talet till universitetsstudenterna.

På grund av coronapandemin har man ställt in de ceremonier som vanligtvis hålls för studenter som avslutar gymnasie- eller universitetsstudier. I år hålls många evenemang i stället online.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!