Omtvistade metaller i centrum i Grönlands val

Utvinning av sällsynta metaller står i fokus då grönländarna i dag går till parlamentsval. De två största partierna har helt olika syn på ett omdiskuterat gruvprojekt, som även internationella aktörer har intresse av.

Volontärarbetare för partiet Inuit Ataqatigiit (IA) förbereder kampanjskyltar i Nuuk, Grönland. 5 april, 2021.

Volontärarbetare för partiet Inuit Ataqatigiit (IA) förbereder kampanjskyltar i Nuuk, Grönland. 5 april, 2021.

Foto: Emil Helms/AP/TT

Vetenskap & teknologi2021-04-06 09:03

Australienbaserade Greenland Minerals har länge velat dra igång bygget av Kvanefjeldsminen, ur vilken man planerar gräva fram tre miljoner ton malm varje år. I malmen finns sällsynta jordartsmetaller – men även uran.

Gruvprojektet får stöd av socialdemokratiska Siumut, som ser fördelar för landets ekonomi som i sin tur kan förbättra utsikterna för Grönlands självständighetskamp från Köpenhamn. Oppositionella vänsterpartiet Inuit Ataqatigiit (IA) varnar dock för att det skulle skada naturen i regionen, och vill införa ett moratorium för uranbrytning.

Enligt opinionsundersökningarna inför tisdagens val kan IA bli största parti i inatsisartut (landstinget) med runt 36 procent av rösterna, men mätningarna är osäkra.

– En tredjedel av väljarna bestämmer sig i sista sekund, och stödet för IA är överdrivet, säger Leander Nielsen, statsvetare på Grönlands universitet.

Sällsynta jordartsmetaller behövs i allt från katalysatorer till datorchipp, batterier och telefoner. Mängderna som krävs är små, men betydelsen är ofta helt avgörande, vilket har gett metallerna epitet som "magiska" och "industrins vitaminer".

Fakta: Grönland

Grönland klassas som världens största ö. Med en yta om nästan 2,2 miljoner kvadratkilometer är den fem gånger så stor som Sverige.

Största delen, cirka 80 procent, är täckt av is, som på sina håll är tre kilometer tjock.

Det var sjöfararen Erik Röde från Island som, trots det bistra klimatet, på 900-talet gav ön namnet Grönland.

Numera är området en delvis självstyrande del av Danmark. Ön har också ett försvarsavtal med USA, som ger amerikansk militär stort svängrum. Frågan om Grönland ska bli helt självständigt är ständigt aktuell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!