Slovakien kräver negativt covidtest på jobbet

Slovakien har återigen masstestat befolkningen – i hopp om att låta friska personer röra sig med större frihet medan de med positivt provsvar får stanna hemma.

Slovakiens premiärminister Igor Matovic. Arkivbild.

Slovakiens premiärminister Igor Matovic. Arkivbild.

Foto: Petr David Josek/AP/TT

Vetenskap & teknologi2021-01-27 06:10

Under nio dagar har Slovakien testat stora delar av sin befolkning för covid-19. Landet skapade rubriker i höstas när det var först i världen med att snabbtesta runt två tredjedelar av landets 5,5 miljoner invånare. Knappt 1,1 procent av de som gjorde antigentestet då fick ett positivt resultat och sattes i karantän.

Kritiker menade att så pass omfattande testinsatser innebar en tung börda på den redan hårt prövade vårdpersonalen och framhöll att snabbtester inte är lika pålitliga som PCR-test.

– Det faktum att andelen positiva test är fortsatt hög visar på att masstestandet inte löste situationen en gång för alla, säger Alexandra Brazinova, epidemiolog vid universitetet Comenius i Bratislava, till tidskriften The Lancet Infectious Diseases.

Ny masstestning

Nu har dock landet återigen uppmanat befolkningen att testa sig i syfte att låta människor som får ett negativt provsvar slippa undan en del av de restriktioner som har införts för att bromsa spridningen av coronaviruset.

I början av året berättade chefen för universitetssjukhuset i Nitra att mer än tio personer dog på covidavdelningen varje dag och att situationen var desperat. Slovakien har registrerat över 237 000 fall av covid-19 och mer än 4 000 döda.

Sedan den 1 januari har landet befunnit sig i lockdown, i ett försök att vända utvecklingen. Familjer får inte besöka varandra, resor utanför det egna distriktet är inte tillåtna och människor uppmanas att jobba på distans och bara lämna hemmet för de mest nödvändiga ärendena. Kyrkor har stängt.

Får hjälp

Polska experter har ryckt in för att hjälpa till med den storskaliga provtagningen och i Bratislava har bussar fungerat som teststationer. Myndigheterna i huvudstaden har dock uppmanat invånarna att verkligen fundera över om de är i behov av ett negativt testsvar. Om man lever hemma i sin "egen bubbla" och tänker fortsätta med det bör man inte ta den "onödiga risken" att gå ut och testa sig, skriver företrädare för staden på Facebook.

Den omfattande testkampanjen avslutades i tisdags och från och med onsdag kommer slovaker i åldrarna 15–65 år att kunna röra sig mer fritt om de har gjort ett antigen- eller PCR-test med negativt resultat.

Det innebär att den som inte kan jobba hemma från och med nu måste visa upp ett negativt provsvar för att släppas in på sin arbetsplats. Detsamma gäller för att få gå ut i naturen eller till exempelvis banken, posten och optikern, skriver nyhetssajten The Slovak Spectator.

Delar upp landet

Fram till i måndags hade omkring 2,6 miljoner slovaker låtit testa sig. Av dem uppvisade 30 556 personer – närmare 1,2 procent – coronasmitta.

Utifrån testresultaten kommer Slovakien att delas upp i 37 distrikt där virusläget är sämre och 36 distrikt där det ser bättre ut. I de värst drabbade områdena väntar en ny runda provtagningar och mellan den 3 och 7 februari är det bara boenden i dessa distrikt som kommer att behöva visa upp sitt nya testresultat för att undvika restriktionerna.

– Vi har beslutat att kombinera lockdown med masstestning, har premiärminister Igor Matovic sagt på en presskonferens.

– Vi kommer att ingripa i distrikt där det är nödvändigt att få situationen under kontroll.

Det krävs dock inget negativt provsvar för att få handla mat, uppsöka vård eller en testklinik, ta hand om en anhörig, delta i ett bröllop eller en begravning eller för att gå ut med ett husdjur mindre än en kilometer från hemmet.

Rättad: I en tidigare version av texten beskrevs provsvaren felaktigt i ingressen.

Fakta: Slovakiens masstestning i höstas

I slutet av oktober förra året började EU-landet Slovakien masstesta invånare över tio år för covid-19. Premiärminister Igor Matovic uppmanade slovakerna att gå ut för att testa sig och köerna ringlade långa till testplatser – i synnerhet som det inte fanns tillräckligt med personal för att utföra uppgiften.

Sammantaget var 38 359 personers testsvar positiva, knappt 1,1 procent av samtliga som testade sig. De fick sitta isolerade i tio dagar.

Det var frivilligt att testa sig men den som stoppades av polis och inte kunde uppvisa ett negativt provsvar riskerade dryga böter.

Slovakerna fick göra ett antigentest, ett snabbtest där svaret kan levereras efter några minuter – men som inte anses lika tillförlitliga som PCR-test, som tar mer tid eftersom näs- och halsproven måste analyseras på laboratorium.

Kritiker menar att masstestandet var ett slöseri med resurser och har framfört tvivel över effektiviteten. Förespråkare har framhållit att det var bra att så många smittade upptäcktes och sattes i karantän.

Källor: AFP, BBC och The Lancet Infectious Diseases

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!