Storbritannien först i väst med vaccinstart

Storbritannien har, som första land i världen, godkänt Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19. Vaccineringarna kan börja redan om en vecka – men blir ett jätteprojekt som kan pågå hela nästa år.

Hälsominister Matt Hancock. Bild från tidigare i veckan.

Hälsominister Matt Hancock. Bild från tidigare i veckan.

Foto: Alberto Pezzali/pool/AP/TT

Vetenskap & teknologi2020-12-02 08:25

"Regeringen har i dag godtagit rekommendationen från den oberoende läkemedelsmyndigheten MHRA om att godkänna Pfizer-Biontechs covid-19-vaccin för användning", meddelar den brittiska regeringen.

MHRA har "dragit slutsatsen att vaccinet uppfyller strikta standarder för säkerhet, kvalitet och effekt", heter det.

Det handlar dock om ett slags nödgodkännande, som innefattar att preparatet ska fortsätta studeras.

Miljon i Kina

Därmed är det oklart om britterna i och med detta går så mycket längre än Kina och Ryssland, där inhemskt utvecklade vaccin används i begränsad skala sedan flera månader tillbaka. I Ryssland har vaccinet Sputnik V getts till omkring 100 000 personer, enligt myndigheterna. Och i Kina har minst en miljon fått ett vaccin från statliga Sinopharm, rapporterar The South China Morning Post , som tillägger att även andra vaccin redan nöddistribueras i Kina.

– Från tidigt nästa vecka startar vi ett program för att vaccinera folk mot covid-19 här i landet, säger Storbritanniens hälsominister Matt Hancock.

Enligt ministern är det brittiska vårdsystemet, NHS, och sjukhusen redo. Men han påpekar att det blir en utmaning att få ut doser så det räcker till alla de 65 miljoner invånarna, "ett av de största civila projekten i historien".

"Nästa vinter"

Experter som nyhetsbyrån Reuters talar med understryker också att distributionen blir knepig, särskilt med tanke på att vaccinet från Pfizer och Biontech för att hålla en längre tid ska förvaras i 70 minusgrader. På väg ut till vaccinering kan det dock räcka med kylskåpskallt.

– Det är realistiskt att hoppas att i mars eller april kommer den överväldigande majoriteten av äldre, vårdhemsboende och de med svåra tidigare sjukdomar att ha immuniserats, säger Liam Smeeth, epidemiologisk forskare vid universitetet LSHTM i London.

– Därefter kan vi arbeta mot bredare immunisering – och om allt går bra är en stor del av befolkningen klar till nästa vinter.

"Historiskt ögonblick"

Pfizer-chefen Albert Bourla kallar Storbritanniens besked ett "historiskt ögonblick i kampen mot covid-19".

Godkännandet ökar pressen på ansvariga myndigheter på andra håll i världen att bedöma de kandidater till covid-vaccin som finns. Men från EU kommer redan signaler om att Storbritannien kan ha haft för bråttom, och att behandlingen av de olika vaccinkandidaterna väntas ta minst flera veckor till.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA skriver i ett uttalande att en mer utdragen godkännandeprocess är lämpligare än det snabbspår som Storbritannien har valt eftersom det ger ett bredare underlag att stå på.

EMA räknar med att ett beslut om provisorisk användning av det aktuella vaccinet ska ha fattats den 29 december.

Fakta: Inte till barn och gravida

När Storbritannien börjar vaccinera mot covid-19 listas prioriterade grupper i följande ordning:

.

1. Boende på vårdhem för äldre och deras vårdare.

2. Alla som är 80 år eller äldre. Vårdarbetare i yttre tjänst.

3. Alla som är 75 år eller äldre

4. Alla som är 70 år eller äldre. Kliniskt extremt sårbara personer.

5. Alla som är 65 år eller äldre.

6. Personer i åldrarna 16-64 år med tidigare hälsoproblem som innebär risk.

7. Alla som är 60 år eller äldre.

8. Alla som är 55 år eller äldre.

9. Alla som är 50 år eller äldre.

.

Två grupper vågar man inte ge vaccinet till alls i detta första skede:

1. Gravida.

2. Barn under 16 år (som inte är i riskgrupp).

Källa: Sky News.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!