USA om Janssen: Ännu ingen blodproppskoppling

Det finns än så länge ingen konstaterad koppling mellan Janssens covidvaccin och blodproppar. Det meddelar USA:s läkemedelsmyndighet, som har granskat vaccinet efter misstankar om att det kan orsaka samma allvarliga, men mycket sällsynta, biverkning som Astra Zenecas vaccin.

Vaccinet från Janssen, som ägs av den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson, utreds för eventuell koppling till blodproppar.

Vaccinet från Janssen, som ägs av den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson, utreds för eventuell koppling till blodproppar.

Foto: Ted S Warren/AP/TT

Vetenskap & teknologi2021-04-10 03:09

Det är den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson som äger Janssen. Deras vaccin liknar Astra Zenecas – båda använder så kallade adenovirusvektorer – och hittills har minst fyra personer runt om i världen drabbats av blodproppar efter att ha fått Janssens vaccin. I tre av fallen gavs vaccinet i USA och i ett var det som del av en vaccinstudie. I ett av fallen har den drabbade personen avlidit.

"Inget orsakssamband"

Efter att ha granskat de misstänka fallen skriver USA:s läkemedelsmyndighet Food and Drug Administration (FDA) i ett uttalande:

"Just nu har vi inte hittat något orsakssamband med vaccinationen och vi fortsätter vår utredning och bedömning av de här fallen."

Redan när Janssen-vaccinet godkändes i EU fanns uppgifter om blodproppar som väckte misstankar. Svenska Läkemedelsverket talade då (17 mars) om en "liten obalans" i antalet fall av blodproppar och att situationen skulle komma att följas noggrant.

Ska uppdatera

FDA säger att det än så länge kan finnas många olika orsaker till blodpropparna.

"Vi kommer att uppdatera allmänheten när vi vet mer," skriver myndigheten.

Janssens vaccin har ännu inte börjat ges i något EU-land, men enligt planen ska de första sprutorna ges i slutet av april.

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) meddelade tidigare i veckan att det är möjligt att Astra Zenecas vaccin kan orsaka blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar. Detta ska nu listas som en "väldigt sällsynt" biverkning.

Fakta: Fyra godkända vaccin

Hittills är fyra vaccin mot covid-19 godkända i EU och därmed även i Sverige.

Dessa vaccin kommer från Pfizer-Biontech, Moderna, Astra Zeneca samt Janssen, som ägs av Johnson & Johnson.

Vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är så kallade mRNA-vaccin. En snutt genetisk kod i form av RNA kapslas in i ett fetthölje och injiceras i cellerna. Där översätts RNA-koden till coronavirusets spikeprotein, som immunförsvaret ska lära sig att känna igen.

Denna typ av vaccin måste förvaras i frysgrader.

Astra Zenecas och Janssens vaccin är så kallade vektorbaserade vaccin, där den genetiska koden för spikeproteinet är i form av DNA, som paketeras i ett modifierat förkylningsvirus (adenovirus). Detta transportvirus injicieras och ser till att DNA-koden hamnar på rätt ställe i cellerna.

Denna typ av vaccin är mer robust och kan förvaras i kylskåpstemperatur. Janssens vaccin är dessutom utformat så att det räcker med en dos. De andra tre ska ges i två doser.

Källa: Läkemedelsverket, EMA, FDA med flera

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!