Leveransen till jättelandet i centrala Afrika kom via det globala vaccinsamarbetet Covax. Men då vaccinationsviljan var låg beslutades att 1,3 miljoner av doserna omgående sändes vidare till andra länder i Covax-samarbetet.
Joachim Beijmo är inte förvånad. Han arbetar sedan fler år som biståndsråd på Sveriges ambassad i Kongo-Kinshasa och berättar att motståndet i landet på många sätt liknar det som finns i Europa.
– De första doserna levererades i mars då det var mycket snack om risken för biverkningar och många länder hade precis stoppat eller pausat användningen av Astras vaccin, säger han till TT.
Ebola gick bra
Han tror även att det spelar in att Kongo inte ser ut att ha drabbats lika hårt av pandemin som andra delar av världen.
– Den officiella dödssiffran är under 800 på en befolkning på över 90 miljoner. När folk inte upplever hotet som så stort så minskar viljan att ta de upplevda riskerna med ett vaccin.
Vaccinmotståndet i landet verkar främst gälla just covidvacciner.
– Tidigare vaccinprogram, mot barnsjukdomar och mot ebola, har gått bra men nu är oron större. Man säger att vaccinerna tagits fram för snabbt och att detta skulle öka risken för biverkningar.
Landet har sedan tidigare en kunskap att bekämpa pandemier. Under de senaste åren har man lyckats stävja flera utbrott av den fruktade ebolan.
Svårt med information
Infrastrukturen för storskalig vaccination mot covid-19 finns snart på plats. Över 500 vaccinationscentraler planeras, i nuläget är 70 av dessa färdigställda.
För att folk ska gå dit och få sin spruta betonar Joachim Beijmo att det är viktigt med korrekt och förståelig information.
– Att nå ut med information kan ibland vara en utmaning. Utanför de stora städerna har inte alla tillgång till internet, och rykten kan spridas snabbt. För att motverka det ger Sverige stöd till Internews, en organisation som jobbar aktivt mot ryktesspridning genom att samarbeta med bland annat lokala radiostationer och religiösa strukturer, säger han avslutande.